Op 9 februari 2017 is de Tweede Kamer akkoord gegaan met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer. Er is dus geen verkiezingsspel van gemaakt. De verwachting is dat de Eerste Kamer op 7 maart 2017 ook zonder slag of stoot akkoord zal gaan. In dat geval treedt de wet op 1 april 2017 in werking.

Actiepunten

De actiepunten per dga zijn afhankelijk van de persoonlijke situatie en wensen. Sowieso geldt een coulanceperiode van 3 maanden. Er is dus tijd tot 1 juli 2017 om noodzakelijke stukken op te stellen en te ondertekenen. Hierna noemen wij de hoofdlijnen van de belangrijkste actiepunten. Ze gelden zowel voor ingegane pensioenuitkeringen uit de BV als voor pensioenen die nog opgebouwd worden of bevroren zijn in de BV.

1.        Opbouw stopzetten

DGA’s die hun pensioenopbouw in de B.V. nog niet in het verleden hebben stopgezet, moeten de opbouw per 1 april 2017 stopzetten (ook wel bevriezen of premievrij maken genoemd). De noodzakelijke stukken moeten vóór 1 juli 2017 ondertekend zijn. Daar zullen wij voor zorgen.

2.      Gevolgen verzekering vaststellen

DGA’s die hun pensioen (of het nabestaandenrisico) geheel of gedeeltelijk extern verzekerd hebben, moeten kiezen of zij de waarde naar de B.V. willen overhevelen. Al dan niet aangepast voortzetten van de polis is het alternatief. Indien overheveling naar de B.V. wenselijk en mogelijk is, moet dat vóór 1 juli 2017 verzocht worden aan de verzekeringsmaatschappij. Wat de keuze ook is, er zullen enkele stukken moeten worden opgesteld.

3.       Keuze maken voor voortzetten, afkopen of omzetten

DGA’s kunnen in 2017, 2018 of 2019 kiezen of zij hun pensioen in de B.V. premievrij willen voortzetten, willen afkopen of willen omzetten in een oudedagsverplichting. Over die mogelijkheden is geschreven in eerder nummers van de eSigt. Met diverse DGA’s is de keuze al besproken. Met andere DGA’s volgt de komende weken en maanden contact over de keuze.

4.       Gevolgen keuze voor afkoop vastleggen

DGA’s die willen afkopen, zullen dat vaak het liefst zo spoedig mogelijk willen doen, dus in april 2017. Het mag ook later dit jaar. De keuze voor afkoop kan het beste in 2017 en niet later gemaakt worden, want in 2017 geldt de hoogste korting.

Bij keuze voor afkoop is instemming van de partner en soms ex-partners vereist. Daarbij is ook een afspraak nodig over compensatie van het nadeel voor de partner. Wij zullen voor de diverse noodzakelijke vastleggingen zorgen. Bij keuze voor afkoop moet onder andere binnen een maand na afkoop de Belastingdienst geïnformeerd worden via een door de DGA en partner ondertekend formulier.

5.      Gevolgen keuze voor omzetting vastleggen

De meeste DGA’s kiezen voor omzetting in een oudedagsverplichting. Daarvoor gelden vergelijkbare op te stellen stukken als zijn genoemd in het vorige punt over afkoop. Omzetten in een oudedagsverplichting zal echter meestal minder haast hebben –nu toch een extra pensioenberekening nodig zal zijn vanwege de vertraging van de invoering van de wet- en kan ook nog later in 2017 of in 2018 of 2019 plaatsvinden.

Voor reeds besproken of voorbereide adviezen over Uitfasering van pensioen in eigen beheer zal gelden dat de conclusie niet zal veranderen door de drie maanden vertraging van invoering van de wet. Wel is in de meeste situaties een nieuwe berekening nodig van de pensioenvoorziening per 31 maart 2017 en per de datum van afkoop of omzetting indien daarvoor later wordt gekozen. Wij zullen zorgen voor de noodzakelijke vastleggingen van de gevolgen.

Als u vragen hebt kunt u uiteraard terecht bij uw relatiebeheerder of fiscalist.

drs. Wim de Kok

22 februari 2017
Geplaatst in: Nieuws