Regelmatig krijgen we te horen dat een beëindigingsovereenkomst met spoed gemaakt moet worden. Vaak komt deze mededeling aan het einde van de maand zodat de beëindigingsovereenkomst getekend kan wordenImmers, als voor het einde van de maand de beëindigingsovereenkomst getekend wordt - door beide partijen - gaat de opzegtermijn lopen. Toch is het aan te raden dit niet met haast te doen maar juist weloverwogen en na alle betrokkenen goed geïnformeerd te hebben.  

Akkoord met ontslag 

Wanneer u als werkgever een werknemer wilt ontslaan, heeft u te maken met een opzegtermijn en eventueel een opzegverbod. Voor werknemers kan het zijn dat het voorgenomen ontslag als donderslag bij heldere hemel komt. Cruciaal zijn de gesprekken tussen werkgever en werknemer.  

Wanneer de werknemer akkoord gaat met ontslag kan de arbeidsovereenkomst beëindigd worden zonder tussenkomst van kantonrechter of UWV middels een ontslag met wederzijds goedvinden. Veelal worden afspraken hierover vastgelegd in een beëindigingsovereenkomst.  

Beëindigingsovereenkomst 

In de beëindigingsovereenkomst worden onder andere de overwegingen en achtergronden beschreven die tot de beëindiging van de arbeidsovereenkomst hebben geleid waarbij het ook belangrijk is een en ander zo te verwoorden dat de uitkeringsrechten van de medewerker veiliggesteld worden. 

Verder adviseren we om samen met de werknemer te komen tot een reële beëindigingsdatum en een passende beëindigingsvergoeding. Ook kunnen er afspraken gemaakt worden over de verdere afwikkeling van vakantiedagenvakantiebijslagpensioen en een eventuele vrijstelling van werk. Leg verder een bedenktermijn en eventuele andere afspraken goed vast. 

Goed voorbereid 

Zoals u ziet zijn er veel zaken waarover overeenstemming bereikt dient te worden en is het belangrijk hiervoor voldoende tijd te nemen voordat er opgezegd moet wordenOok voor het goed en zorgvuldig opstellen van de overeenkomst zelf is het verstandig voldoende tijd te reserveren. 

Zodra helder is wat in de beëindigingsovereenkomst opgenomen moet worden helpen we u graag zodat dat dit op een juiste wijze in de beëindigingsovereenkomst komt te staan. 

Wilt u meer informatie over dit onderwerp? 
Esther van der Houwen helpt u graag verder. 

 

23 april 2024
Geplaatst in: Blogs