In de hal hangt een scherm vol metertjes en statistiekjes. De opgewekte energie van de zonnepanelen, de temperatuur in elke kamer, de luchtkwaliteit in het pand – alles is af te lezen. Verderop leunen stapels kartonnen dozen tegen het raam naar het magazijn. Vedotec, expert op het gebied van gebouw­automatisering en HVAC, barst uit zijn voegen.  

“Het zijn drukke tijden,” lacht directeur Marien van Veelen. Niet zo gek, want in elk verduurzaamd utiliteitsgebouw zit wel een product van Vedotec. 

Zoals veel ondernemingen begon Vedotec op zolder. Mariens vader Piet van Veelen startte in 2002 een technisch handelsbedrijf na jaren in de industriële automatisering en kapitaalgoederen te hebben gewerkt. Met zijn kennis van de industrie kon hij gelijk als expert de markt op. Apparatuur voor gebouwautomatisering – het meten en regelen van energieverbruik, temperatuur, licht, luchtkwaliteit, etc. - bleek een gat in de markt. En dat gat is in de loop der jaren alleen maar groter geworden. “Wij zijn uniek in de breedte van ons aanbod én de inhoud die we kunnen bieden,” zegt Marien. “Wij zijn geen dozen-schuiver, wij zijn een expert die alle verschillende sensoren, kleppen en schakelaars in één systeemonafhankelijk pakket kan aanbieden.” 

In het kort

Bedrijf: Vedotec 
Activiteit: Leverancier componenten voor gebouwautomatisering 
Oprichtingsdatum: 2002 
Aantal medewerkers: 17 
Jaarlijkse omzetgroei: 15% 
Aantal producten: ruim 10.000 
Aantal klanten: 900 

Goede afspraken 

In 2013 stapte Marien in het bedrijf van zijn vader met de intentie om het in de toekomst over te nemen. Vader en zoon maakten direct een plan waarin ze in stappen de overdracht van aandelen en zeggenschap regelden. “Dat was best spannend, want we hebben beiden best directe, dominante karakters,” zegt Marien. “Daarom hebben we gelijk afgesproken dat er altijd maar één kapitein is op het schip, en dat we dat van elkaar zouden accepteren.” Het werkte boven verwachting goed. De band tussen de twee is alleen maar sterker geworden. Toen het moment daar was dat Marien het roer zou pakken, was een simpel appje van zijn vader genoeg: ‘Ik haal straks mijn spullen uit het kantoor. Na het weekend kan jij erin.’  

Inmiddels heeft Marien 90 procent van de aandelen in handen en is zijn vader voornamelijk sparringpartner. Hij werkt nog wel drie dagen per week als CFO, en daar heeft hij nog veel plezier in. “Hij maakt als hobby ook onze catalogus De Dikke Blauwe, een begrip in de branche. Mijn oom verzorgt de opmaak en mijn moeder checkt de spelling. Het is echt een familieproduct.”  

Groei in volume 

Onder het gecombineerd leiderschap van vader en zoon groeide de omzet afgelopen jaren met 15 procent per jaar. Het aantal medewerkers nam toe en er werd een zuster­bedrijf gestart: Multissystems, gericht op vloer­verwarming. Bovendien was er behoefte aan een showroom en om meer aan kennisdeling te doen met bijvoorbeeld trainingen. Met andere woorden, het kantoor was te krap geworden voor het groeiende Vedotec. “In het begin waren klanten verrast door de grootte van het pand, nu zijn ze verbaasd dat we zo klein zitten,” beaamt Marien. Eind 2022 verhuist het bedrijf dus naar een nieuw pand met een drie keer zo groot kantoor en magazijn. Het moet een voorbeeld worden van duurzame bouw en hoogstaande regeltechniek. “Het was even zoeken naar een installateur die mee wilde in onze ideeën,” grinnikt Marien. “We hebben bijvoorbeeld isolerende wanden die normaal alleen bij vriesinstallaties worden gebruikt en een regeltechniek die veel complexer is dan gebruikelijk voor een pand van deze grootte. Warmte en licht worden automatisch afgesteld op de aanwezigheid van personen, de lampen geven minder licht waar de zon naar binnen schijnt en er komen planten aan de muur en op het dak, naast de zonnepanelen natuurlijk. Ons pand wordt zo echt een showcase.” 

Groei in mensen 

De groei heeft ook effect op de structuur van de organisatie. “We zitten op een punt dat we meer moeten formaliseren, het kan niet meer uit de losse pols.” Marien ziet het personeelsbeleid daarbij duidelijk als een leuke uitdaging voor zijn ondernemerskwaliteiten. “Ik geloof sterk dat als je mensen meer verantwoordelijkheid geeft, ze die ook meer nemen. Het is dan wel belangrijk dat ze weten wat je wilt. Dat is nu een van mijn grootste uitdagingen: mijn visie over de bühne krijgen.” 

Een aantal jaar geleden stelde Vedotec daarvoor met het hele team de kernwaarden ‘samen duurzaam groeien’ op, die intern en extern als leidraad gelden. “Samen en duurzaam gaan om langdurige relaties, duurzaam gaat natuurlijk ook om het klimaat en groeien gaat over het bedrijf, maar ook over de mensen. Om mijn mensen te laten groeien helpt Lansigt bijvoorbeeld met het introduceren van persoonlijke ontwikkelingsplannen.” Dat de groeistuipen van het bedrijf ook weleens voor missers zorgen, neemt Marien graag voor lief. “Natuurlijk worden er fouten gemaakt – en als ik ze erg dom vind, zeg ik dat ook – maar ik vind het ook leuk om die fouten weer op te lossen. Als ik iets heb geleerd van de overnamegesprekken met mijn vader, is het dat de lastigste gesprekken het leven uiteindelijk het makkelijkst maken.” 

Mariëtte Zegveld 

Toen Marien in 2018 klant werd bij Lansigt, waren de grove lijnen van de overname bekend en was het eerste deel van de aandelen overgedragen. “Marien en ik zijn van dezelfde generatie en we hadden gelijk een klik,” vertelt partner Mariëtte Zegveld. Zij begeleidde de volgende twee transities in de overname. “Het is mooi om te zien hoe zijn vader Marien de ruimte geeft om te groeien én om fouten te maken. Marien heeft inmiddels het roer in handen. Zijn vader adviseert hem vanaf de zijlijn en respecteert hierbij de keuzes die hij maakt als ondernemer.”  

Ook op het gebied van personeel ondersteunt Lansigt Marien. “Onze afdeling Loon, Advies en HR Solutions (LAHRS) is langs geweest om de HR-tak onder de loep te nemen. Daar kijken we nu onder andere naar de ontwikkeling van een performancecyclus en maken we een groeiplan op het gebied van personeel.” 

12 december 2022
Geplaatst in: Nieuws, Lansigt, Klant in beeld, Magazine Sigt