De Belastingdienst heeft deze week bekend gemaakt dat zij de huidige goedkeuring van de modelovereenkomsten gebaseerd op vrije vervanging vanaf 1 januari 2024 intrekt. Maakt u gebruik van een of meer van deze modellen? Dan moet u actie ondernemen!

Waarom wordt de goedkeuring ingetrokken?

De reden voor het intrekken van de goedkeuring is het oordeel van de Hoge Raad (de hoogste rechter in Nederland) in de Deliveroo-zaak. In deze zaak werd antwoord gegeven op de vraag of de bezorgers van Deliveroo als zzp’ers of als werknemers moeten worden aangemerkt. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat bij deze beoordeling alle omstandigheden van het geval moeten worden afgewogen. Daarbij heeft de Hoge Raad een aantal gezichtspunten opgesomd die van belang zijn bij deze afweging, maar benadrukt de Hoge Raad dat geen daarvan doorslaggevend is. De verplichting om de arbeid persoonlijk te verrichten wordt als één van de gezichtspunten genoemd, maar is dus op zichzelf geen doorslaggevende omstandigheid.

In de modelovereenkomsten vrije vervanging van de Belastingdienst is opgenomen dat de werkzaamheden niet verplicht door de zzp’er zelf hoeven worden uitgevoerd. Hij mag zich laten vervangen door iemand anders. Op basis daarvan concludeerde de Belastingdienst dat geen sprake was van een dienstbetrekking. Door de uitspraak van de Hoge Raad gaat deze conclusie niet langer op. Daarom trekt de Belastingdienst de goedkeuring voor deze modellen in.

Wat gaat de Belastingdienst doen?

De huidige zzp-wetgeving wordt op dit moment door de Belastingdienst niet gehandhaafd tot uiterlijk 1 januari 2025, in afwachting van nieuwe wetgeving. Dit betekent niet dat de Belastingdienst stilzit. De Belastingdienst zal bedrijfsbezoeken afleggen en boekenonderzoeken doen. Als wordt geconcludeerd dat sprake is van een dienstbetrekking, dan worden aanwijzingen gegeven die moeten worden opgevolgd. De Belastingdienst zal alleen correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen als sprake is van kwaadwillendheid of als de gegeven aanwijzingen niet worden opgevolgd.

Als u gebruikmaakt van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst die u zelf heeft voorgelegd, dan ontvangt u binnenkort een brief van de Belastingdienst. U hoeft daarop niet te wachten. De Belastingdienst adviseert om de arbeidsrelatie zo snel mogelijk opnieuw te beoordelen en aan te passen als dit nodig is.

Wat kunt u doen?

Ondanks dat de Belastingdienst de goedkeuring per 1 januari 2024 intrekt, heeft het Deliveroo-arrest nu al gevolgen op zowel fiscaal als arbeidsrechtelijk gebied. Het is dus verstandig om arbeidsrelaties die gebaseerd zijn op een model vrije vervanging zo snel mogelijk opnieuw te beoordelen en eventueel opnieuw vast te leggen. Natuurlijk kunnen wij u hierbij ondersteunen door middel van een beoordeling van de arbeidsrelatie op fiscaal en arbeidsrechtelijk gebied. We kunnen u adviseren over de wijze waarop u het best kunt werken met zzp’ers om naheffingsaanslagen en/of een kwalificatie als arbeidsovereenkomst zo veel mogelijk te voorkomen. Natuurlijk kunnen we u ook voorzien van de benodigde contracten, gebaseerd op de meest recente wet- en regelgeving.

Vragen?

Wilt u meer weten over dit artikel of kunnen wij u ondersteunen bij de beoordeling van uw arbeidsrelatie(s)? Neem dan contact op met uw relatiebeheerder of juridisch adviseur Eva van Sliedregt. Wij helpen u graag verder.

17 augustus 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs