De kosten voor personeel stijgen. In cao-onderhandelingen is het niet ondenkbaar dat loonsverhogingen van 10 tot 14% worden geëist. Enerzijds kunnen loonsverhogingen noodzakelijk zijn om uw personeel te behouden, anderzijds kan het ook de continuïteit van uw bedrijf in gevaar brengen. Als uw personeelskosten te ver oplopen, is het tijd om te kijken of u daarop misschien kunt besparen. In dit artikel beschrijven wij enkele mogelijkheden om uw personeelskosten te verlagen. 

Wijzigen van arbeidsvoorwaarden

De eerste mogelijkheid is het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Dit hoeven niet direct drastische wijzigingen te zijn. Het is bijvoorbeeld mogelijk om één of twee wachtdagen in te stellen bij ziekte. Dan betaalt u over de eerste één of twee dagen van ziekte geen loon. Ook is het mogelijk om, in plaats van 100% door te betalen bij ziekte, aan te sluiten bij het wettelijk minimum en 70% van het loon door te betalen. Dit kan een flinke kostenbesparing opleveren. Een wat verdergaande mogelijkheid is het aanpassen van het loongebouw. Denk bijvoorbeeld aan een (lager) basissalaris, aangevuld met een prestatieloon of bonussen. Op die manier profiteren uw werknemers van successen van het bedrijf maar zullen de loonkosten een minder grote kostenpost vormen in slechtere tijden.  Bovendien kan een dergelijke beloningsstructuur de werknemer motiveren. 


Als uitgangspunt geldt dat een werkgever niet zomaar de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers eenzijdig mag wijzigen. Als aan strenge eisen wordt voldaan, dan is eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden wel toegestaan. Steeds zal een afweging moeten worden gemaakt tussen het belang van uw werknemer en uw belang als werkgever. Als u een OR of PVT heeft, is het verplicht om hen te betrekken bij besluitvorming over het wijzigen van arbeidsvoorwaarden. Als de OR of PVT positief is over de voorgestelde wijzigingen, dan zal de eerder beschreven belangenafweging sneller in uw voordeel uitvallen. Een wijziging van de arbeidsvoorwaarden is makkelijker door te voeren als de betreffende werknemers daarmee instemmen. 

Reorganiseren 

Een andere mogelijkheid is het aanpassen van uw organisatie om zo kosten te kunnen besparen. Misschien is het mogelijk om bepaalde functies of vestigingen samen te voegen? Of misschien is er een bepaalde functielaag die eigenlijk overbodig is? Door te reorganiseren kunt u mogelijk afscheid nemen van (enkele) werknemers en daarmee personeelskosten besparen. Van welke werknemers u afscheid kunt nemen wordt bepaald aan de hand van het zogenaamde afspiegelingsbeginsel. De ontslagprocedure wordt gevoerd bij het UWV, maar het is ook mogelijk om de arbeidsovereenkomsten met de betreffende werknemers te beëindigen door middel van een beëindigingsovereenkomst. Om de ontslagvergunningen te verkrijgen is het van belang om de reorganisatie goed voor te bereiden. Denk daarbij aan het vooraf opstellen van een businessplan en het betrekken van de OR of de PVT.  

Vragen? 

Wilt u naar aanleiding van dit artikel meer weten over de mogelijkheden voor uw organisatie of heeft u vragen? Neem dan gerust contact op met Eva van Sliedregt. Zij helpt u graag verder.  

29 maart 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs, Lansigt