Bent u ondernemer en heeft u personeel in dienst? Dan geldt voor u de verplichting om een risico-inventarisatie en –evaluatie (RI&E) op te stellen. Ontbreekt deze en krijgt u controle van de Inspectie SZW? Dan kunt u een forse boete krijgen. In een RI&E legt u vast welke risico’s en gevaren het werk met zich brengt voor de veiligheid en gezondheid van uw werknemers.

Zorgplicht voor de werkgever

Als werkgever heeft u de plicht om zo veel mogelijk te voorkomen dat een werknemer schade lijdt in de uitvoering van zijn of haar werkzaamheden. Hieronder valt onder andere de verplichting om te zorgen voor een goede en veilige werkplek. Nu als gevolg van de coronacrisis meer wordt thuisgewerkt is het verstandig om na te gaan of uw arbobeleid nog past bij de huidige situatie. Heeft u bijvoorbeeld stilgestaan bij de verplichting om zorg te dragen voor een ergonomisch ingerichte thuiswerkplek voor uw werknemers? En op welke manier probeert u de psychosociale arbeidsbelasting van uw werknemers zo veel mogelijk te beperken? In een RI&E gaat u in op deze vragen.

Hoe maak ik een RI&E?

Het opstellen van een RI&E start met de inventarisatie van de risico’s binnen uw bedrijf op fysiek, psychisch en veiligheidsgebied. Deze risico’s moeten worden geëvalueerd. Op basis van deze evaluatie stelt u een plan van aanpak op waarin wordt beschreven welke maatregelen u zult nemen om de geconstateerde risico’s op te lossen of te beperken. Vergeet bij het opstellen van de RI&E niet de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging te betrekken. De opgestelde RI&E wordt, behoudens uitzonderingsgevallen, door een arbodienst of arbodeskundige getoetst. Daarna kan de RI&E worden uitgevoerd en moet deze aan een jaarlijkse beoordeling en actualisatie worden onderworpen.

RI&E instrument voor de branche

Voor bepaalde branches is een zogenaamd RI&E instrument ontwikkeld. Voor onder andere de bouw-, detail- en groothandel-, industrie, landbouw- en de mobiliteitsbranche zijn de meest voorkomende risico’s in deze instrumenten opgenomen. Het instrument kunt u als uitgangspunt nemen voor uw eigen RI&E. Maakt u gebruik van een RI&E instrument en heeft u minder dan 25 werknemers in dienst? Dan hoeft de opgestelde RI&E niet te worden getoetst door een arbodienst of arbodeskundige. 

Riskeer geen boete!

Uit onderzoek is gebleken dat slechts de helft van de bedrijven in Nederland een RI&E heeft, ondanks de verplichting daartoe. Het ontbreken van een RI&E kan leiden tot een flinke bestuurlijke boete. Als de RI&E ontbreekt bedraagt de boete € 4.500. Is er wel een RI&E maar geen plan van aanpak, bedraagt de boete € 3.000. Naar verwachting zal de Inspectie SZW strikter gaan controleren op de aanwezigheid van een RI&E bij bedrijven. Wilt u het risico op een boete voorkomen? Stel dan een RI&E op voor uw bedrijf! 

Op de website www.rie.nl kunt u meer informatie vinden over het opstellen van een RI&E. Heeft u vragen over een RI&E? Laat het ons weten.

30 september 2021
Geplaatst in: Nieuws