Ieder jaar is 28 april de werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk, uitgeroepen door de International Labour Organization (ILO). Dit jaar is het thema ‘het verzamelen en gebruiken van veiligheids- en gezondheidsgegevens optimaliseren’. Een mooie en belangrijke doelstelling op internationaal niveau. Laten we beginnen bij het begin: zorgen dat veiligheid en gezondheid bij u op het werk in orde zijn.

Móet ik iets doen met veiligheid en gezondheid?

De belangrijkste reden om iets te doen met deze thema’s is dat u ze belangrijk vindt omdat ze uw onderneming beter en sterker maken. Medewerkers die zich veilig en gezond voelen, presteren beter en zorgen voor een positief imago van uw organisatie. Daarnaast zijn veiligheid en gezondheid op het werk uw verantwoordelijkheid als werkgever. Deels vanuit goed werkgeverschap, deels vanuit de Arbowetgeving. Weet u dat u ook verantwoordelijk bent voor veiligheid en gezondheid op de thuiswerkplek? We kunnen dus wel stellen dat deze thema’s het afgelopen jaar nog een stuk belangrijker zijn geworden!

Aan welke thema’s moet ik denken bij ‘veiligheid’?

Fysieke veiligheid is een voorbeeld van een voor de hand liggend thema in bijvoorbeeld de bouwsector, waar persoonlijke beschermingsmiddelen en veiligheidsmaatregelen duidelijk zichtbaar en nodig zijn. Ook in kantoorgebouwen is fysieke veiligheid van belang. Zijn er bijvoorbeeld voldoende brandblussers op iedere verdieping aanwezig?

Veiligheid gaat ook over een mentaal en emotioneel veilige werkomgeving. Denk aan:

U leest het al, veiligheid is een heel breed en divers begrip.

Welke thema’s vallen dan onder ‘gezondheid’?

Natuurlijk valt hier de fysieke gezondheid van uw medewerker hieronder. Heeft uw medewerker migraine, dan is hij of zij op dat moment niet gezond. Gelukkig gaat een migraineaanval (uitzonderingen daargelaten) vaak met één of enkele dagen over. Corona heeft bijvoorbeeld langer impact op de gezondheid van uw medewerker. We zien dat medewerkers soms wel meer dan tien weken tot zelfs langer dan een halfjaar restklachten houden. Verminderde concentratie en snel vermoeid zijn, zijn hier symptomen van.

Daarnaast is er de mentale gezondheid. Die heeft te maken met bijvoorbeeld de weerbaarheid van uw medewerker en de snelheid waarmee hij herstelt van (druk op) het werk. Burn-outs blijven veel vóórkomen, terwijl we ze veel liever voorkómen.

Wat kan ik doen aan veiligheid en gezondheid?

U kunt denken aan voorlichting, maatregelen op de werkvloer en het verstrekken van persoonlijke (beschermings)middelen. Belangrijk om hierbij in gedachten te houden, is dat veiligheid en gezondheid mensenwerk zijn. Medewerkers zullen pas consequent aandacht hebben voor voorlichting, maatregelen in acht nemen en beschermingsmiddelen gebruiken als zij het nut ervan inzien en gemotiveerd worden tot naleving. Betrek daarom uw medewerkers bij deze belangrijke thema’s en zorg van tijd tot tijd voor herhaling. Wij helpen u hier graag bij!

19 april 2021
Geplaatst in: Nieuws