Koningsdag komt er al weer aan, de dag waarop belastingvrij allerlei spullen van hand tot hand gaan. Wil je weten wat daarvoor de regels zijn? Lees dan deze blog van vorig jaar.

Maar hoe zit het met de jarige zelf, betaalt onze Koning eigenlijk belasting? Een vraag die zowel met ja als nee kan worden beantwoord. Ja de Koning betaalt belasting. En nee, niet over al zijn inkomsten want er zijn ook bepaalde vrijstellingen.

Deze vrijstellingen zijn geregeld in artikel 40 van de Grondwet, en zijn dus niet eenvoudig te wijzigen. Er is bepaald dat de vergoeding die de Koning van het Rijk ontvangt voor de uitoefening van zijn Koningschap is vrijgesteld van inkomstenbelasting. Daarnaast geldt in box 3 een vrijstelling voor de bezittingen die dienstbaar zijn aan de uitoefening van deze functie. Voor het overige betaalt onze Koning ‘gewoon’ inkomstenbelasting net als iedere andere burger. Zoveel belastingen als er zijn, het aantal vrijstellingen is over het algemeen groter. Dus zo geldt er ook een vrijstelling voor de schenkingsrechten en erfbelasting op datgene dat de Koning (of zijn vermoedelijke opvolger) ontvangt van een ander lid van het Koninklijk Huis.

En hoewel er wettelijk een vrijstelling van belastinggeld op personenauto´s en motorrijwielen voor AA-kentekens geldt, wordt in de praktijk voor alle auto's van zowel het Koninklijk Huis als de Dienst van het Koninklijk Huis belasting betaald en BPM niet teruggevorderd. De leukste van de vrijstellingen met betrekking tot de Koning is niet geregeld in de Grondwet maar in artikel 33 van de Successiewet: iedereen die iets verkrijgt van de Koning, zijn vermoedelijke opvolger en de Koning die afstand heeft gedaan van het Koningschap en hun echtgenoten ontvangt dit belastingvrij! Dus ontvangt u iets van de Koning, van Prinses Amalia of Prinses Beatrix, dan hoeft u daarover geen belasting te betalen.

In de Tweede Kamer wordt al bijna tien jaar gediscussieerd over de belastingvrijstellingen van de Oranjes. Voor het eerst in de geschiedenis wil twee derde van huidige de Tweede Kamer dat de Koning belasting gaat betalen over zijn inkomen. Er lijkt dus een einde te gaan komen aan de genoemde vrijstellingen.

Voor het zover is richt ik mij bij deze nog even in alle nederigheid tot onze Koning:

Majesteit, nog een paar nachtjes slapen en U bent weer jarig. U bent vast al aan het aftellen! Nu heb ik altijd geleerd “wie jarig is trakteert”. Het is voor U dan ook nuttig om te weten dat in artikel 33 van de Successiewet is bepaald dat wat wij als burgers van de Koning verkrijgen vrijgesteld is van belastingheffing. En aangezien maar liefst tweedere van de huidige Tweede Kamer van mening is dat de vrijstellingsregels rondom U als Koning zouden moeten worden afgeschaft geef ik U in overweging nog eens goed na te denken over UW traktatie. Nu kan het nog!

Is het wat kort dag voor U of komt het op dit moment even niet gelegen? Alle begrip daarvoor. Maakt U zich geen zorgen, de vrijstelling geldt namelijk ook voor Uw lieftallige echtgenote. In alle geduld wachten we nog een paar weken, want zó snel is de politiek nu ook weer niet. Een fijne verjaardag gewenst voor U beiden!

Renger Kok
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

19 april 2024
Geplaatst in: Blogs