De persconferentie van minister Ernst Kuipers van 15 februari 2022 zullen we niet snel vergeten. Eindelijk gaat Nederland weer open. Eindelijk mogen we weer allemaal naar kantoor. Eindelijk kan de ondernemer weer naar hartenlust ondernemen zonder rekening te hoeven houden met maatregelen. Eindelijk wordt normaal weer normaal. 
Maar hoe was ook alweer normaal? En hoe komen we weer tot die situatie? 

Waar kan ik rekening mee houden? 

U kunt er op rekenen dat er wisselende gevoelens leven onder uw personeel. De één is vooral heel blij, de ander misschien nog heel voorzichtig of zelfs angstig. Ieder neemt zijn eigen persoonlijke beleving en omstandigheden mee. Samen werken (en samenwerken) op kantoor is heel fijn, maar ook weer even wennen. Constant geluid en afleiding, binnenlopende collega’s, vragen op ongelegen momenten. Er zitten ook nadelen aan dat fijne samenzijn op kantoor. Nadelen die we niet meer gewend zijn. In dit artikel leest u meer over de verschillende gevoelens die leven bij het werken op kantoor. 

Wat kan ik voor mijn medewerkers doen? 

Geef uw medewerkers de eerste dagen en weken de ruimte om elkaar te ontmoeten en te wennen aan de situatie op kantoor. Grote kans dat uw medewerkers meer tijd bij de koffieautomaat of aan de lunch willen besteden. De meesten hebben hun collega’s gemist. Samen op kantoor werken, elkaar in het echt ontmoeten, geeft arbeidsvreugde en creëert verbinding. Die verbinding die zo hard nodig is om samen resultaten te behalen. 

Stel ook een thuiswerkbeleid op. Dat hoeft niet uitgebreid, als u maar duidelijk maakt wat de kaders zijn. Met ingang van 2022 mag u € 2,- netto per dag vergoeden voor thuiswerken. Reiskosten mag u alleen nog vergoeden voor dagen dat er daadwerkelijk gereisd wordt. De coulanceregeling van de Belastingdienst uit 2021 is vervallen. Op kantoor werken loont dus, in ieder geval voor medewerkers met een reiskostenvergoeding die hoger ligt dan € 2,-! 

Luister bovenal naar de beleving en de wensen van uw medewerkers. Hoe hebben zij de afgelopen twee jaar beleefd en waar hebben zij nu behoefte aan? U zult ontdekken dat iedere medewerker zijn of haar eigen verhaal heeft. Gebruik dat in uw voordeel om oplossingen op maat te maken. Geef ruimte aan elkaar en elkaars meningen. Probeer juist van elkaar te leren te verbinden.  

Vindt u het lastig om dit alles vorm te geven? Wij helpen u graag en komen met alle plezier bij u sparren over uw vraagstukken!

HR advies

23 februari 2022
Geplaatst in: Nieuws, Blogs, Lansigt