Veel in ons leven hangt af van toevallige gebeurtenissen . 

Op die ene netwerkbeurs, waar u eigenlijk niet naartoe wilde, ontmoette u uw op dit moment grootste klant voor het eerst. Door de brand in uw bedrijfspand moest u uw bedrijf opnieuw uitvinden, waardoor u nu pas echt uit de brand bent. Een vervelende foutmelding zorgde ervoor dat u uw IT een update gaf, nét voordat een cyberaanval plaatsvond op uw systeem. Dit laatste toeval bent u overigens nooit te weten gekomen.  

Toch proberen velen het toeval zoveel mogelijk uit te bannen. Ze bepalen liever zelf wat ze doen, wanneer ze dat doen en hoever ze komen. Want succes, dat maken we toch zelf? We zeggen tegen elkaar, en vooral tegen onszelf: ‘succes moet je afdwingen’ of ‘succes is een keuze’.   

Het klinkt fantastisch en motiveert om actie te ondernemen – tot u tegenwind heeft en u alle energie moet besteden aan het boven water houden van uw bedrijf.   

Succes blijkt minder maakbaar dan u dacht. U bent voor een heel groot deel afhankelijk van het toeval.   

Betekent dit dat u de boel de boel moet laten?  

Nee. Juist niet. Zorg voor grip.  

Want wie grip heeft, is voorbereid op toevalligheden.   

Wie grip heeft, begrijpt wat er gebeurt en houdt overzicht. Grip hebben betekent niet dat u in alles al voorzien heeft en alles volgens plan moet verlopen. Dat gaat namelijk niet lukken. In plaats daarvan kijkt u vooruit én achteruit en stelt u diverse scenario’s op. Afhankelijk van de waarschijnlijkheid dat een scenario werkelijkheid wordt, treft u voorbereidingen.  

Grip op uw financiën is een essentieel element in die voorbereidingen. En daar helpen wij u bij. Wij voorkomen administratieve achterstanden, definiëren eenvoudige financiële sturingsmiddelen en leggen in begrijpelijke taal uit hoe u er financieel voor staat.   

Onlangs heb ik in een bijeenkomst aan een aantal ondernemers de basis van hun jaarcijfers mogen uitleggen. Ik zag dat het begrip daarna begon te groeien. Ik vind dat nog steeds leuk om te merken.  

Want met het begrip neemt de grip op de onderneming toe.   

24 mei 2023
Geplaatst in: Blogs, Magazine Sigt