In mijn vak valt regelmatig het woord ‘belastingdruk’, het deel van het inkomen dat aan de overheid moet worden afgedragen in de vorm van belastingen. Maar het woord belastingdruk lijkt de laatste tijd ook nog een nieuwe betekenis te krijgen: de druk bij de Belastingdienst.

Vorig jaar had de Belastingdienst al te kampen met een grote uittocht als gevolg van de riante vertrekregeling. Waar het doel was om het opleidingsniveau te verhogen door lager opgeleiden te laten afvloeien, gebeurde het omgekeerde. Met name hoger opgeleiden hebben gebruik gemaakt van de vertrekregeling. Maar we zijn er nog niet, volgend jaar gaat maar liefst tweederde van de belastinginspecteurs met pensioen en er is geen budget voor vervanging. Je zou zeggen dat je dit ziet aankomen. Maar schijnbaar niet, of het moet zo zijn dat precies de beoogde opvolgers van de bijna pensioengerechtigden van de vertrekregeling gebruik hebben gemaakt.

Daarnaast worstelt de Belastingdienst ook nog eens met de nodige automatiseringsproblemen. Er wordt met maar liefst zeshonderd verschillende systemen gewerkt die grotendeels ook nog eens verouderd zijn. Uit een interne evaluatie is gebleken dat hierdoor het innen van belastingen gevaar loopt. Door het kabinet is extra budget hiervoor uitgetrokken, maar het mag duidelijk zijn dat het ‘even’ duurt alle rammelende systemen zijn vervangen door een goed werkend geheel. De oude systemen worden nog tot eind 2019 onderhouden maar het nieuwe systeem is op zijn vroegst eind 2021 klaar. Er valt dus een gat waarvan de Staatssecretaris al gezegd heeft dat dit niet acceptabel is. De automatisering bij de Belastingdienst is inmiddels gepromoveerd tot een ‘operatie met prioriteit’.

De interne problemen bij de Belastingdienst zijn ook merkbaar voor u als belastingplichtige en voor ons als adviseurs. Waar wij stipt aan onze termijnen worden gehouden ontvangen we van de Belastingdienst steeds vaker brieven over verlenging van hun termijnen. Vorig jaar heeft de Belastingdienst ongeveer 30.000 excuusbrieven verstuurd naar erfgenamen waarin vertraging in de afwikkeling werd gemeld. Er gaan geruchten dat weer nieuwe excuusbrieven aan zitten te komen.

Om dezelfde reden heeft de Belastingdienst bij de politiek gepleit voor zo weinig mogelijk grote wetswijzigingen. Als het aan de Belastingdienst ligt vallen er de komende jaren dus geen schokkende wetswijzigingen te verwachten.

Leuker konden ze het al niet maken. Maar inmiddels zijn de problemen bij de Belastingdienst dus zo groot dat ze het ook niet meer gemakkelijker kunnen maken. De belastingdruk bereikt daar ongekende hoogte!

Renger Kok

Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs

We houden de wetsvoorstellen voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.

12 mei 2018
Geplaatst in: Blogs