Aan het begin van het jaar is het zinvol fiscale aandachtspunten te bespreken. Soms is spoedig actie nodig. Voor andere punten geldt dat een planning gemaakt kan worden wat later dit jaar opgepakt moet worden. 

Hoger gebruikelijk loon dga? 

Hoofdregel is sinds 2023 dat het fiscaal loon (inclusief autobijtelling) van een dga gesteld moet worden op 100% van het loon van de meest vergelijkbare dienstbetrekking. Er moet echter ook rekening gehouden worden met het loon van de meestverdienende werknemer in de groep en met een minimum van € 56.000 (dat was in 2023 nog € 51.000).  

Het is vooral voor dgas met een salaris rond dat minimum belangrijk om te bespreken wat in 2024 een fiscaal verdedigbaar salaris is. Daarbij spelen andere inkomsten en tarieven een rol. Relevant is bijvoorbeeld dat eigenwoningrente en de meeste andere aftrekposten sinds 2023 slechts aftrek in de laagste schijf in box 1 van de inkomstenbelasting opleveren (in 2024 is dat 36,97%). 

Dividend uitkeren! 

Sinds dit jaar bestaan er in box 2 van de inkomstenbelasting (o.a. bij dividend uit de eigen B.V.) twee schijven: 24,5% over de eerste € 67.000 box 2-inkomen (voor partners € 134.000 omdat zij het box 2-inkomen kunnen verdelen) en 33% over het meerdere 

De verwachting is dat veel dga’s die voldoende ruimte voor dividenduitkeringen hebben die eerste schijf willen benutten. Een lager bedrag mag uiteraard ook. Een hogere uitkering is vanwege het verhoogde tarief onwenselijk.  

Dividend kan op een willekeurig moment in het jaar worden uitgekeerd. Wel is van belang dat binnen één maand na een dividenduitkering aangifte en afdracht van (15%) dividendbelasting moet plaatsvinden. 

Excessieve schulden aan B.V.? 

De wetgeving over “excessief lenen” is pas afgelopen jaar ingegaan, maar wordt dit jaar al aangescherpt. Schulden van een dga (inclusief partner) aan de B.V. per 31 december 2024 worden als fictief box 2-inkomen beschouwd en belast voor zover die schulden (exclusief fiscaal erkende eigenwoningschulden) meer bedragen dan € 500.000 (dat was per 31 december 2023 nog €700.000). Het is dus van belang dergelijke schulden te beperken. Voor wie boven de grens uitkomt is het van belang tijdig de gevolgen te bespreken. 

Lijfrente storten? 

Wat vorig jaar ook veranderd is, s dat veel hogere aftrekbare lijfrentestortingen mogelijk zijn. De aftrekpost kan oplopen tot ruim € 70.000. Bovendien is dit één van de weinige aftrekposten die nog wel tegen het progressieve tarief (maximaal 49,5%) belastingteruggaaf opleveren. In sommige gevallen is de besparing zelfs nog iets hoger dankzij een gunstig effect op de heffingskortingen.  

Zo’n lijfrente-storting (ook vaak inleg in banksparen” genoemd) is vooral interessant voor wie geen pensioen opbouwt, dus met name voor dga’s en ondernemers. 

Bedrijfsopvolging in 2024 regelen of later? 

De huidige zeer gunstige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten worden vanaf dit jaar aangepast, maar voor de meeste familiebedrijven vallen de gevolgen mee.  

Pas in 2025 wordt de vrijstelling voor ondernemingsvermogen aangepast voor de schenk- en erfbelasting. Voor hogere vermogens is dan minder vrijgesteld dan nu. Het omslagpunt ligt bij een werkelijke waarde van het ondernemingsvermogen van ongeveer 2,125 miljoen. Tot dat bedrag wordt de vrijstelling iets hoger, maar daarboven wordt de vrijstelling lager en wordt de verschuldigde schenkbelasting dus hoger.  

Bij dergelijke hogere ondernemingsvermogens kan het dus gunstig zijn om nog in 2024 te schenken. Een ander voordeel is dat de rendementen dan eerder overgaan naar volgende generatie. Het is daarbij niet nodig dat de gehele onderneming geschonken wordt. Een gedeelte schenken is ook mogelijk met toepassing van de faciliteiten.  

Wel is het van belang te letten op andere voorwaarden die gelden voor de fiscale faciliteiten. Of schenken van ondernemingsvermogen of aandelen in de B.V. met fiscale faciliteiten mogelijk is en wenselijk is kan per situatie verschillend zijn.  

Schakel uw belastingadviseur tijdig in! 

Er zijn nog diverse andere onderwerpen te bedenken. Met uw belastingadviseur kunt u de aandachtspunten in uw eigen situatie bespreken.  

25 januari 2024
Geplaatst in: Nieuws