Hoe moet ‘mining’ van cryptovaluta, zoals de bitcoin, worden verwerkt in de aangifte inkomstenbelasting als u geen ondernemer bent? En hoe moeten ‘mining rigs’ (de gespecialiseerde computers die nodig zijn voor het minen) worden aangeven?

Mining

Cryptovaluta maken gebruik van blockchain. Als bijvoorbeeld een bitcoin wordt overgedragen door een persoon naar een andere persoon, wordt deze transactie vastgelegd in de blockchain. Hiervoor moeten complexe algoritmes worden opgelost. De mining rigs worden gebruikt om de snelheid te verhogen waarmee deze transactie kunnen worden uitgevoerd.

Grofweg zijn er twee redenen om ‘miner’ te worden:

Voor iedere transactie in cryptovaluta wordt een kleine vergoeding betaald aan de miner die de transactie verwerkt; De miner kan, als vergoeding voor de diensten die hij verricht, nieuwe bitcoins krijgen. Deze bitcoins zijn nieuw omdat ze nog niet in circulatie zijn gebracht.

Bron van inkomen: hoe beoordelen?

Voor de aangifte inkomstenbelasting moet worden bepaald of mining kan worden gezien als bron van inkomen. Hiervan is sprake als wordt voldaan aan drie voorwaarden: (1) deelname aan het economische verkeer, (2) de miner beoogde een voordeel en (3) dit voordeel kon redelijkerwijs ook worden verwacht. In vrijwel iedere situatie wordt voldaan aan voorwaarde 1 en 2, zodat de laatste voorwaarde cruciaal is. Van geval tot geval moet worden beoordeeld of een voordeel redelijkerwijs kan worden verwacht. Dit hangt bijvoorbeeld af van de koers van de betreffende cryptomunt, de moeilijkheidsgraad van het minen en – om niet meer te noemen – de elektriciteitsprijs. Dit maakt dat voor een particulier die met zijn computer thuis gaat minen, niet snel sprake zal zijn een bron van inkomen.

Bron van inkomen: nee!

Indien de conclusie is dat er geen bron van inkomen is, is het resultaat dat met minen wordt behaald niet belast in box 1. Cryptovaluta in uw bezit zullen worden aangemerkt als belegging en moeten worden aangegeven in box 3. Hierover heb ik geschreven in mijn vorige artikel over bitcoins. De waarde van de mining rig hoeft niet te worden aangegeven.

Bron van inkomen: ja!

Het resultaat dat wordt behaald met minen is belast in box 1. Dit resultaat kan zowel positief (winst) als negatief (verlies) zijn. Om het resultaat te bepalen moet een kleine jaarrekening worden gemaakt. Aandachtspunten die hierbij kunnen spelen zijn:

De omrekening naar euro’s van bitcoins die zijn verkregen als vergoeding voor verrichte diensten en de verwerking hiervan in het resultaat; Het in kaart brengen en verwerken van de kosten, zoals energiekosten; De afschrijving op de mining rig.

Meer weten? Bel mij op 06 22 21 22 38 of mail naar pk@lansigt.nl.

16 februari 2018
Geplaatst in: Blogs, Lansigt