Normaal gesproken wordt alles wat u aan uw medewerker geeft gezien als loon van de medewerker. Niet álle verstrekkingen en vergoedingen aan uw medewerker zijn belast. Bepaalde zaken kunt u onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

We zien het gehele jaar door dat veel klanten met ons in gesprek gaan hoe ze de vrije ruimte WKR van 2022 willen benutten. In 2022 is de vrije ruimte over uw fiscale loon tot en met € 400.000 1,7%. Over het bedrag van de loonsom boven € 400.000 is de vrije ruimte in 2022 1,18%. 

Dit geeft u kansen om de verloning in december fiscaal voordelig te laten verlopen of medewerkers in een andere vorm (attentie, kerstpakket etc.) belastingvrij extra te waarderen. Beoordeel uw resterende vrije ruimte en maak daarbij gebruik van de doelmatigheidsmarge van € 2.400 per persoon per jaar. Tot dit bedrag beschouwt de Belastingdienst vergoedingen en verstrekkingen als gebruikelijk.

Let op: de werkkosten ten laste van de vrije ruimte moeten “aangewezen” worden. De meest praktische manier is om ons te mailen wat er ten laste van de vrije ruimte moet worden gebracht, dan is aan de voorwaarde voor aanwijzen voldaan.

Wees er alert op dat de vrije ruimte in 2021 hoger was, nl. 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom van de werkgever, over het meerdere gold 1,18%.

14 november 2022