In deze bijzondere tijd heeft de overheid voor diverse steunmaatregelen gezorgd. Voor deze crisis was er al een maatregel om ondernemers tegemoet te komen. Namelijk de compensatie transitievergoeding voor langdurig zieke werknemers.

Als werkgever kunt u bij het UWV een aanvraag indienen voor de compensatie van de betaalde transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige ziekte aan werknemers. De uitbetaling van de transitievergoeding die betaald is tussen 1 juli 2015 en 1 april 2020 dient uiterlijk 30 september 2020 te zijn aangevraagd bij het UWV. Indien het einde van de periode van twee jaar ziekte vóór 1 juli 2015 lag is er geen compensatie transitievergoeding mogelijk

Aanvragen compensatie transitievergoeding bij het UWV

Wat zijn de voorwaarden?

De volgende voorwaarden gelden om in aanmerking te komen voor de compensatie:

De werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte; De werknemer had op grond van de wet recht op een transitievergoeding; De werkgever heeft de transitievergoeding betaald aan de werknemer.

Aantonen voorwaarden

Als werkgever moet je kunnen aantonen dat je aan de volgende voorwaarden voldoet:

Is er een beëindigings- of vaststellingsovereenkomst bij ontslag met wederzijds goedvinden? Uit de beëindigings- of vaststellingsovereenkomst moet blijken dat de werknemer is ontslagen wegens langdurige ziekte; Is er een ontslagvergunning van het UWV of een ontbindingsbeschikking van de rechter?; Heeft u een onderbouwing van de berekening van de hoogte van de transitievergoeding? Dit kunnen documenten zijn die aantonen hoe hoog het bruto maandsalaris was en hoe lang het dienstverband heeft geduurd; Heeft u een bewijs dat de (hele) transitievergoeding is betaald? Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bankafschrift.

28 april 2020
Geplaatst in: Nieuws