Eind februari hebben eigenaren van woningen en bedrijfspanden de jaarlijkse WOZ-beschikking ontvangen. Het gaat om de WOZ beschikking 2024 met een waardering van de vrije verkoopwaarde op 1 januari 2023.

In de vorige jaren zijn de WOZ-waarden fors gestegen. In 2023 is het even iets minder gegaan met de huizenprijzen, maar dat heeft geen invloed op deze nieuwe WOZ-waarde 2024 per 1 januari 2023. Verwacht wordt dat vanwege de stijging van huizenprijzen in 2022 de gemiddelde WOZ waarde per 1 januari 2023 toch weer met minimaal 2 à 4% gestegen is. Dat kan per gemeente verschillen en dus ook hoger zijn.

Het is mogelijk dat de WOZ-waarde inmiddels duidelijk hoger is dan de woning in werkelijkheid waard is (vrije verkoopwaarde per 1 januari 2023). Taxaties van gemeenten zijn meestal algemeen en op afstand gedaan en houden dus geen rekening met specifieke factoren die een woning minder waard kunnen maken.

Tijdig bezwaar!

Het kan de moeite waard zijn bezwaar te maken tegen de WOZ-beschikking. Dat moet dan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking gebeuren, dus in de meeste gevallen tot begin april. Jaarlijks neemt de stroom bezwaarschriften toe en worden veel bezwaren toegewezen. Bezwaar maken kan heel eenvoudig: bij sommige gemeenten is een telefoontje al voldoende en bij andere gemeenten is online bezwaar mogelijk. Dat blijkt uit de toelichting bij de WOZ-beschikking.

Er zijn ook diverse bureaus die gratis bezwaar verzorgen. Kosten krijgen ze namelijk vergoed van de gemeente na toewijzing van het bezwaar. Bij afwijzing van het bezwaar draagt het bureau de kosten. Let wel op dat dit laatste inderdaad afgesproken is, want sommige bureaus brengen toch nog kosten in rekening.

Vanwege de grote hoeveelheid bezwaarschriften door dergelijke bureaus geldt vanaf dit jaar wel een lagere vergoeding voor toegewezen bezwaren en wordt de vergoeding aan de eigenaar van de woning betaald door de gemeente. Het doel van die nieuwe  regels is om het aantal bezwaarschriften door no cure no pay-bureaus fors te beperken. Zoals hierboven is vermeld is zelf bezwaar maken echter vaak heel eenvoudig. Bovendien zijn op internet gratis model bezwaarschriften te vinden.

Argumenten voor verlaging WOZ-waarde

Uiteraard moet het bezwaar onderbouwd zijn. Een bekend argument voor een lagere WOZ-waarde is dat blijkens het taxatieverslag van de gemeente vergeleken is met panden die niet exact vergelijkbaar zijn. Via funda.nl is inzicht mogelijk in verkoopprijzen van vergelijkbare panden rond 1 januari 2023. Op wozwaardeloket.nl staan alle WOZ-waarden van woningen. Ten opzichte van woningen in de omgeving zijn argumenten voor een lagere WOZ-waarde bijvoorbeeld: achterstallig onderhoud, constructieproblemen, geen dakkapel of geen ingerichte zolderverdieping, ongunstige ligging of andere problemen in de omgeving.

Financieel belang

Soms is een (te) hoge WOZ-waarde geen probleem. Dat is het geval indien een gunstige nieuwe hypotheek of renteverlaging wenselijk is of indien de woning spoedig verkocht gaat worden. Voor de meeste eigenaren is echter een lagere WOZ-waarde wenselijk. Dat leidt immers tot lagere gemeentelijke heffingen en tot een lagere waarde voor de aangifte inkomstenbelasting (en ingeval van schenken of overlijden voor de schenk- of erfbelasting). Voor ondernemers leidt een lagere WOZ-waarde van het bedrijfspand bovendien tot meer afschrijvingsmogelijkheden.

De hoogte van het financiële belang is per gemeente en per persoon verschillend. In normale situaties van particuliere eigenaren met een eigen woning valt te denken aan ongeveer € 40 totale belastingbesparing per jaar per € 10.000 lagere WOZ-waarde.

drs. Wim de Kok

27 februari 2024
Geplaatst in: Blogs