De economie draait op volle toeren. Veel ondernemers merken dat: er worden weer mooie winsten behaald. Van de gemaakte winsten zal een deel worden aangewend voor investeringen. Maar wat te doen met het overtollige geld?
Als spaarrente te weinig oplevert, kan het een goede optie zijn om geld uit te lenen tegen een hogere rente. Bijvoorbeeld aan de aandeelhouder. Waarom zou de aandeelhouder geld bij een bank lenen als hij dat ook bij zijn eigen bv kan doen? Een win-winsituatie!
Dividend of lening
Maar de belastingdienst ziet liever dat het overtollige geld als dividend wordt uitgekeerd.
Leningen tussen bv en aandeelhouder zijn namelijk regelmatig een bron van discussie tussen de belastingdienst en de belastingplichtige. Met name in het geval dat de lening niet kan worden terugbetaald door de aandeelhouder. De bv kan dan het oninbare leningbedrag aftrekken van haar winst, tenzij de leningsvoorwaarden onzakelijk zijn. De kernvraag in de discussie is dan: zou de bv de lening onder deze voorwaarden ook aan een willekeurige derde hebben verstrekt?
Verder levert dividend de schatkist op korte termijn meer geld op. Over een dividend ontvangt de belastingdienst direct belasting over het gehele dividend, terwijl over een lening alleen de jaarlijks ontvangen rente bij de bv belast is.
Bovendien: als de lening is aangegaan voor de eigen woning van de aandeelhouder, is de betaalde rente aftrekbaar. Als de lening voor een ander doel is aangegaan, vormt de lening een schuld in box 3.
Overwegingen
Is het nu verstandiger om dividend uit te keren, te lenen bij de bv, een bestaande lening bij de bv af te lossen met dividend of om de lening in stand te houden? De komende jaren gaat er veel veranderen in de fiscale wetgeving dat die keuze kan beïnvloeden:
Het belastingtarief voor dividend, nu nog 25%, stijgt in 2020 naar 26,25% en in 2021 naar 26,9%; De vennootschapsbelasting, nu nog 19% en 25%, daalt in 2020 naar 16,5% en 25%, en in 2021 naar 15% en 21,7%; De maximale aftrek voor hypotheekrente, nu nog 49%, daalt vanaf 2020 jaarlijks met 3%-punt tot 37% in 2023; Box 3 wordt naar verwachting in 2022 fors hervormd: er wordt voor de belastingheffing uitgegaan dat spaargeld 0,09% oplevert, dat overige bezittingen 5,33% rendement opleveren, en dat schulden 3,03% rente kosten; Naar verwachting zullen vanaf 2022 leningen van de bv aan de aandeelhouder of directe familie boven de € 500.000 belast worden als dividend. Leningen voor de eigen woning zijn hiervan vrijgesteld.Wat is verstandig?
De eigenwoninglening bij de bank aflossen voor het boetevrije bedrag zou een goede optie kunnen zijn. De aflossing kan gefinancierd worden met eigen geld, maar ook met een lening van de bv of een dividend.
Kijk ook eens naar uw box 3-positie. Wellicht heeft u weinig bezittingen in box 3, maar wel een forse rekening-courantschuld. Het kan dan zinvol zijn om deze schuld nog in 2019 af te lossen via een dividend.
Kortom: het is in ieder geval verstandig om de komende donkere dagen voor 2020 na te gaan hoe u op de maatregelen kunt anticiperen!
27 november 2019
Geplaatst in:
Nieuws,
Blogs