De onderscheidende rittenregistratie

De onderscheidende rittenregistratie

- Nieuws - Belastingadvies

Rijdt u privé met een auto van de zaak? Dan wordt u geconfronteerd met een bijtelling over de cataloguswaarde van de auto tenzij u kunt aantonen dat u op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden. Een gebruikelijke bewijsmethode is het bijhouden van een kilometeradministratie waar dit uit blijkt. De rechter heeft zich al vaak moeten buigen over dit soort administraties die niet altijd even deugdelijk blijken te zijn. Maar zelfs al klopt de rittenadministratie volledig, dan wil dat nog steeds niet zeggen dat je geen last hebt van de bijtelling zo bleek laatst uit een opmerkelijke uitspraak van het Gerechtshof in Den Bosch.

De zaak ging om een ondernemer die regelmatig met (potentiële) zakelijke relaties een partijtje golf ging spelen. In één jaar tijd bezocht hij 79 keer de golfbaan. Deze ritten vermeldde hij keurig in zijn kilometeradministratie. Met deze kilometeradministratie bleef hij onder de 500 kilometer per jaar en hij had dus geen last van een bijtelling. Althans, in die veronderstelling verkeerde hij.

Het Gerechtshof was echter een hele andere mening toegedaan. Bij de beoordeling van de zakelijkheid van de gereden kilometers moet volgens de rechter ook worden gekeken naar personen die in dezelfde omstandigheden verkeren. En wat bleek, deze personen leggen gemiddeld 17 bezoeken af aan een golfbaan. Wat anderen doen wordt kennelijk als privé gekwalificeerd want volgens de rechter moesten 17 van de 79 ritten naar golfbanen als privé worden aangemerkt. Het gevolg was dat meer dan 500 kilometer privé was gereden met de auto van de zaak waardoor ondanks de kilometerregistratie tóch sprake was een bijtelling.

In tegenstelling tot andere zaken stond dit keer dus niet de rittenregistratie zelf ter discussie. Het ging niet over de vraag of het aannemelijk was dat deze ondernemer, op afspraak, uitsluitend (potentiële) zakelijke relaties ontmoette. Er was geen discussie over de vraag of dit wel zakelijk was en van positieve invloed was op de omzet. Het ging niet over de vraag of hij ook een privé auto heeft die hij voor zijn privéritten gebruikt. De zaak bleek uiteindelijk te gaan over de vraag of een balletje slaan ongeacht het gezelschap of het aantal handicaps, al dan niet een persoonlijk oogmerk heeft.

Vanuit commercieel oogpunt wist u het allang: probeer anders te zijn dan een ander. Maar dat onderscheidende vermogen geldt nu ook voor de kilometeradministratie van uw auto van de zaak. Ga niet naar de golfbaan als anderen dat ook doen. Ga alleen met (potentiële) zakenrelaties uit eten als vergelijkbare personen dat niet doen. Als het in uw branche bijvoorbeeld gebruikelijk is om af en toe met (potentiële) zakenrelaties een voetbalwedstrijd te bezoeken, ga dan eens met ze naar een speeltuin. Laat uw creativiteit de vrije loop en wie weet heeft u de rechter aan uw kant en weet u de bijtelling te ontlopen.

Renger Kok

Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs

We houden de rechtspraak voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.