De kiezer heeft gesproken! En hoe?! De stemmen zijn zodanig verdeeld dat het een flinke klus wordt om een nieuwe coalitie te formeren. En niet alleen getalsmatig, ook de verschillen tussen de partijen waarmee formatiegesprekken worden gevoerd zijn groot.
Noem het beroepsdeformatie in een tijd van kabinetsformatie, maar toch kan ik het niet laten om naar de verschillen te kijken op belastinggebied tussen de partijen die momenteel met elkaar in gesprek zijn.
Eerst maar eens even de Inkomstenbelasting. VVD, CDA en D66 willen dat deze belasting voor iedereen omlaag gaat. GroenLinks wil dit alleen voor de mensen met lagere inkomens en wil voor de hogere inkomens de Inkomstenbelasting juist verhogen. En voor de belastingheffing op het vermogen (box 3) zien we net zoiets, GroenLinks wil dat deze belasting wordt verhoogd, VVD en CDA willen juist dat deze belasting omlaag gaat. Leuke uitdagingen dus aan de onderhandelingstafel. Maar gelukkig is er één overeenkomst: alle vier de gesprekspartijen willen dat de heffing gaat plaatsvinden over het werkelijke rendement en niet zoals nu over een verondersteld rendement.
En uiteraard ontkomen we niet aan het “H-woord”, de hypotheekrenteaftrek. VVD en CDA willen weinig veranderen aan het huidige systeem van de hypotheekrenteaftrek, afbouwen volgens de ingezette lijn, maar de aftrek moet wel behouden blijven. D66 en GroenLinks daarentegen willen de hypotheekrenteaftrek zo snel mogelijk verlagen om deze uiteindelijk helemaal af te schaffen.
En dan de Vennootschapsbelasting. D66 en Groen Links willen dat deze belasting in lijn wordt gebracht met de andere Europese landen en daardoor wordt verhoogd. Maar VVD en CDA willen juist dat deze belasting omlaag gaat en dat met name het MKB daar voordeel bij heeft.
Over wat de politieke partijen willen met de Omzetbelasting is weinig tot niets te lezen in de partijprogramma’s. Dat blijft dus nog even afwachten. Maar afwachten moeten we sowieso, want wat gaat er uiteindelijk terecht komen van de plannen van de verschillende partijen? Welke concessies worden gedaan en welke compromissen worden uiteindelijk gesloten om tot een regeerakkoord te komen waarin alle onderhandelingspartijen zich kunnen vinden?
Ik heb te doen met de formateur. Je zou hier maar uit moeten zien te komen met de verschillende partijleiders, die ieder hun eigen standpunt het belangrijkste vinden. En dan heb ik mij nu alleen nog maar beperkt tot mijn eigen vakgebied. Want ja, het gaat voor een belastingadviseur met beroepsdeformatie nu eenmaal te ver om de standpunten op gebied van belastingen uit te ruilen tegen bijvoorbeeld de budgetten voor kunst en cultuur.
Renger Kok
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs
We houden de kabinetsformatie en de wetsvoorstellen voor u in de gaten, zodat ons advies altijd gebaseerd is op de meest actuele informatie.
12 april 2017
Geplaatst in:
Blogs