Uw pensioen komt langzaam in zicht. Nog een jaar of tien, dan mag u genieten van wat u hebt opgebouwd. U hoopt dat een van uw kinderen de zaak over­neemt. Maar hoe zorgt u dat dat gebeurt op een duurzame manier?

Leiderschap

De opleiding van de volgende generatie begint al bij de opvoeding: wordt een kind betrokken bij een bedrijf? Jan van Ginkel, partner bij Lansigt: “Op het moment dat een ondernemer over opvolging moet nadenken, staan zijn kinderen nog niet altijd te springen om het over te nemen: ze zijn te jong of hebben andere interesses. Ze doen vaak wel wat klusjes, maar krijgen ze ook iets van het leiderschap te zien?” Daarbij rijst de vraag wie van de kinderen het bedrijf overneemt. “Zijn er meerdere kinderen die dat zouden willen? En wie is er het meest geschikt voor? De leiding nemen over een bedrijf met vier man personeel is één ding, een bedrijf van 30 man leiden iets heel anders.” Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er binnen de familie geen oplossing is. Ook dan heb je een plan nodig.

Overdracht

De volgende vraag is welke carrière­stappen er genomen moeten worden om een soepele overdracht te bewerkstelligen? Staan ouder en kind een tijdje samen aan het roer en hoe verdelen zij de verantwoordelijkheden? Lukt het de ouder de touwtjes uit handen te geven? “Het wordt nog ingewikkelder als belanghebbenden buiten de familie ook een rol spelen. De nieuwe generatie moet ook met hen kunnen samenwerken.” Is de feitelijke overdracht eindelijk daar, maak er dan een feestje van. "Zorg voor een symbolische handeling, zodat het voor iedereen duidelijk is wie de nieuwe baas is,” tipt Jan. “Ook al betekent dat niet dat het proces van de overdracht al is opgehouden. Een ouder houdt vaak nog een belang in het bedrijf.” Ten slotte spelen fiscale, juridische en financiële aspecten natuurlijk een rol in de overdracht. Ook daar kan Lansigt bij helpen.

Overdracht is een proces

“Wij willen ondernemers helpen een begin te maken aan de overdracht van hun familiebedrijf,” vertelt Jan van Ginkel. Wie neemt het stokje over en hoe bereidt u dat goed voor? Vaak komen ondernemers eerst met technische en financiële vragen als ze denken aan een overdracht. Ze slaan essentiële vragen over: wat voor overdracht is het best voor het bedrijf en hoe krijg ik dat voor elkaar?” Om dat proces in goede banen te leiden, werkt Lansigt samen met adviesbureau ProMissie. Dit bureau biedt uitgebreide begeleiding hoe een beoogde opvolger in zijn of haar rol kan groeien. “Het draait om het gehele proces,” benadrukt Jan. “Je kunt rekenen wat je wilt, als een overgang gehaast of geforceerd is, gaat het niet goed uitpakken.

Nadenken over bedrijfs­opvolging

Door de coronacrisis organiseert Lansigt op dit moment geen fysieke bijeenkomsten. Maar wijdenken alsnog graag met u mee. Geef via lansigt.nl/dga aan welke manier van advisering u aanspreekt.

24 juni 2020
Geplaatst in: Nieuws, Magazine Sigt