De rechtbank Rotterdam bepaalde in februari 2021 dat de bestuurder van een failliete BV persoonlijk aansprakelijk was voor de schulden. De reden: een onterechte dividenduitkering. Hoe kunt u dat voorkomen?

Dividenduitkering: welke verplichtingen zijn er?

De aandeelhouders van een vennootschap bepalen of en welk bedrag van de winst als  dividend wordt uitgekeerd. Dit besluit wordt vastgelegd in notulen van de algemene vergadering. Daarbij gelden twee voorwaarden:

  1. Het eigen vermogen van de vennootschap is groter dan de reserves die wettelijk of volgens de statuten moeten worden aangehouden. Het gaat hier om de balanstest.
  2. De uitbetaling van opeisbare schulden aan de overige crediteuren mag niet in gevaar worden gebracht. Hiervoor moet het bestuur een uitkeringstoets doen.

Wat is een uitkeringstoets?

De wet schrijft niet voor hoe de uitkeringstoets vorm moet krijgen. Er kan bijvoorbeeld een inschatting worden gemaakt van de toekomstige kasstromen in de vennootschap. De liquiditeit-, solvabiliteit- en rentabiliteitsratio’s kunnen hierbij handvatten geven.

De uitkeringstoets wordt, net als de balanstest, gedaan op het moment van de dividenduitkering. Er wordt op dat moment een inschatting gemaakt of de onderneming na het doen van de uitkering aan haar betalingsverplichtingen voor het komende jaar kan blijven voldoen. Uiteraard kunnen wij u bij deze toets begeleiden.

Voorkom aansprakelijkheid!

Betalingsverplichtingen gaan dus vóór dividenduitkering. Kiest een bestuurder voor dividenduitkering ook al weet deze (of behoort deze te voorzien) dat de onderneming daardoor niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen, dan is de bestuurder hoofdelijk aansprakelijk voor het resulterende tekort. Dit geldt dus ook voor u als DGA. Het tekort moet worden aangevuld tot maximaal het volledige bedrag dat aan u is uitgekeerd.  

Natuurlijk, ondernemen, investeren en het benutten van nieuwe kansen zijn waar een ondernemer voor leeft! Maar als het onverwacht minder goed gaat en uw betalingsverplichtingen komen in gevaar - de afgelopen coronaperiode is daar helaas een goed voorbeeld van - dan kunt u zomaar uw dividend moeten terugbetalen. De onderneming in Rotterdam had de dividenduitkering gebruikt om de rekening-courantvordering op de aandeelhouder te verrekenen en dat ging dus uiteindelijk goed mis. Mijn advies als accountant tot ondernemer: geef voldoende aandacht aan de uitkeringstoets! Dat kan een hoop ellende besparen.

Een advies van accountant tot ondernemer: geef voldoende aandacht aan de uitkeringstoets! Dat kan een hoop ellende besparen.

15 juni 2021
Geplaatst in: Nieuws