Duurzaam, het woord is niet meer weg te denken uit ons leven. En hebben we het dan alleen over het woord? Of ook over onze daden? Of hangt dat misschien af van de eerste 4 letters?
Duurzaamheid is gericht op het minimaliseren van negatieve effecten op het milieu en het bevorderen van sociale en economische stabiliteit. Het gaat dus over de lange-termijn impact en efficiëntie. Duur verwijst naar de prijs van een product. Wat kost iets mij, vooral in vergelijking met soortgelijke producten. En dat laatste lijkt leidend te worden.
Recent onderzoek van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wijst uit dat bijna 60% van de huidige elektrische rijders overweegt terug te keren naar een brandstofauto zodra de fiscale voordelen verdwijnen. Een derde van de elektrische rijders overweegt om volgend jaar al over te stappen op een benzine- of dieselauto omdat dan de belastingvoordelen worden afgebouwd.
Voor bezitters van een elektrische auto vervalt de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting. Omdat de ingebouwde accu’s de auto zwaarder maken dan een benzineauto wordt een elektrische auto duurder dan een vergelijkbare brandstofauto.
Voor zakelijke rijders wordt het ook duurder om elektrisch te rijden omdat de korting op de bijtelling verder wordt afgebouwd. Ander voorbeeld, zonnepanelen. Sinds sprake is van terugleverkosten worden panelen afgekoppeld om deze kosten te beperken. En dan staat de afschaffing van de salderingsregeling ons ook nog te wachten. De terugverdienperiode wordt hiermee flink vergroot en de portemonnee wordt geraakt.
Zou het dan toch zo zijn dat de keuze voor een elektrische auto en voor zonnepanelen niet is gemaakt vanwege de zorg voor het milieu? Is het dan toch vooral een financiële keuze geweest? Of misschien een combinatie van hiervan. Nee, dat geldt niet voor iedereen. Er zijn ook mensen die het duurder worden van duurzaamheid voor lief nemen. Bij hen staat het milieu echt voorop. Voor vele anderen geldt echter dat eerdere keuzes worden heroverwogen als de financiële voordelen minder worden of verdwijnen. Hoe belangrijk het milieu ook is, onze portemonnee lijkt toch net iets belangrijker. De nadruk blijkt vooral te liggen op de eerste helft van het woord duurzaam.
Mij heeft het aan het denken gezet. Niet in oordelende zin over het gedrag van anderen. Dat gebeurt in onze maatschappij al veel te vaak. Zullen wij onze eigen verantwoordelijkheid nemen en blijven bedenken waarin duurzaam ook best (een beetje) duurder mag zijn?
Renger Kok - Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.
28 april 2025
Geplaatst in:
Blogs