In november en december bekijken we voor en met cliënten welke fiscale ontwikkelingen van belang zijn. Vaak zijn nog diverse acties mogelijk om het jaar fiscaal optimaal af te sluiten. Op onze website staat een overzicht van eindejaarstips. In dit artikel noemen we enkele populaire fiscale thema’s. 

Ontwikkelingen in box 2 tarief voor dga’s 

In de vorige eSigt zijn ontwikkelingen rond het box 2-tarief beschreven. Inmiddels is zeker dat het tarief in box 2 in 2024 maar liefst 33% wordt boven € 67.000 (of voor partners € 134.000) bij dividenduitkering, verkoop of overlijden. Tot dat bedrag wordt het tarief juist lager, namelijk 24,5%.  

Verder is in de stemmingsnacht over het Belastingpakket 2024 de zogenaamde “excessief lenengrens” verlaagd naar € 500.000. Die grens geldt pas eind 2024. Dus per 31 december 2023 is de grens nog € 700.000. Maar bij een eventueel dividendbesluit kan alvast rekening gehouden worden met die wijziging indien de dga forse schulden aan de B.V. heeft die voor de excessief lenengrens meetellen. 

De Eerste Kamer moet het Belastingplan nog behandelen, maar kan geen wijzigingen aanbrengen. Hoogstens kan de Eerste Kamer een zogenaamde “Novelle” afdwingen, maar dat wordt niet verwacht. 

Wel of geen “super”dividend 2023? 

In gesprekken met dga’s, blijkt dat sommigen kiezen voor een extra hoog dividend in 2023 tegen het huidige tarief van 26,9%. Die keuze heeft meestal te maken met verwachte of gewenste benodigde forse dividenden binnen niet al te veel jaren (voor bepaalde privé-uitgaven, aflossingen of beleggingen). Soms heeft naar voren halen van box 2-heffing naar 2023 te maken met overlijdensrisico vanwege gezondheid of leeftijd van de dga. 

De meeste dga’s kiezen voor uitstellen van belastingheffing omdat zij ervan uitgaan nog vele jaren geen box 2-inkomen tegen 33% te zullen hebben. Zij kiezen dan bijvoorbeeld liever voor een jaarlijks dividend binnen de lage schijf van 24,5% met hoogstens een extra maar niet al te hoog dividend in 2023 als extra buffer. 

Wat is slim? 

Pas over diverse jaren kan geconcludeerd worden of de nu gemaakte keuze slim geweest is of niet. Dat hangt namelijk af van diverse onzekerheden, waaronder in leven blijven, beleggingsrendementen en de ontwikkeling van de belastingtarieven. Die tarieven kunnen jaarlijks veranderen. We weten dus niet of het hoge tarief van 33% door een nieuw kabinet verlaagd gaat worden. Ook weten we niet of de lage schijf van 24,5% blijft bestaan na 2024. Daarom is de keuze voor extra dividend in 2023 of uitstellen meestal een keuze op gevoel van de dga. 

Nieuw kabinet 

Inmiddels zijn de Tweede Kamerverkiezingen voorbij en is de vraag hoe een nieuw kabinet eruit zal zien en welke fiscale plannen te verwachten zijn. De grote winnaar PVV heeft geen specifieke fiscale voorstellen in het verkiezingsprogramma staan. De meest opvallende financiële plannen zijn het terugbrengen van de AOW-leeftijd naar 65 jaar en het schrappen van heel veel subsidies. Verder wil de PVV evenals veel andere partijen het tarief in de eerste schijf van box 1 verlagen (in 2023 is dat nog 36,93% tot ruim € 37.000 inkomen) 

Het kan nog lang duren voordat er een nieuw kabinet is en de fiscale plannen bekend zijn. We wachten het af en houden de ontwikkelingen en fiscale gevolgen uiteraard in de gaten. 

29 november 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs