Frank van Rijn over zijn smederij én voeding voor geiten

Frank van Rijn over zijn smederij én voeding voor geiten

- Nieuws - Klant in beeld

‘Heb jij wel eens iets gemaakt?’ vraagt Frank van Rijn aan ons. “Verzin maar eens iets vanuit het niets. Daardoor heb ik respect voor kunstenaars gekregen, die doen dat altijd. Als je vanuit niets iets moet verzinnen en daar dan ook nog een technisch probleem mee op moet lossen, dat is gewoon hartstikke lastig.” Toch is dat precies wat Frank deed.

Geitenbelang levert een uniek voersysteem waarmee geitenhouders hun geiten individueel kunnen voeren. Frank: “Mijn broer werkt bij Agrifirm, een agrarische coöperatie. Hij had voor zijn werk contact met een geitenboer en samen bedachten zij hoe mooi het zou zijn om een machine te bedenken waarmee geiten individueel kunnen worden gevoerd. ‘Nu nog iemand die het wil maken’, zei die boer. En toen bracht zijn broer de geitenboer, Edwin van der Pas, in contact met Frank.

Smederijkunst

Frank van Rijn runt sinds 24 jaar Smederij van Rijn in Hazerswoude-Rijndijk. De projecten van Smederij van Rijn laten sterk uiteenlopende staaltjes smederijkunst zien. Frank: “Het werk dat we doen op de smederij is altijd in opdracht en ontworpen door een tekenaar of architect. Ik wilde heel graag ook een eigen product hebben.” Dat product werd het unieke voersyteem voor geiten dat Frank op de markt brengt onder de naam Geitenbelang.

Geiten doen het goed

Waar voor koeien een individueel voersysteem al langer bestaat, is er behalve het systeem van Frank, geen enkel individueel voersysteem voor geiten. Geitenbelang klinkt als een gat in de markt. Toch staat nog niet op iedere geitenhouderij zo'n systeem. Frank: “Mensen stappen niet snel af van hun eigen geloof. Maar feit blijft dat als je je geit goed voert, dan gaat hij langer mee. De markt is in opkomst. Geiten doen het goed. Koeien zijn op hun retour.”

Ondernemer

Dat klinkt als een ondernemer met een scherp inzicht. Frank: “Ik noem mijzelf nooit ondernemer. Het gaat mij om het werk dat ik, samen met de anderen, doe. Ik ben onderdeel van het team. Het mooiste van werken, vind ik samenwerken.’'

“Iemand vertelde mij eens dat als je iemand aanneemt, je ervoor moet zorgen dat deze ergens beter in is dan jij. Daarom zit ik bij Lansigt. Die mensen zijn gewoon kneitergoed in wat zij doen.''

Groeien

De smederij bestaat bewust uit vier man, met Frank erbij. “Een groter team wil ik niet. Wat is het doel van groeien? Nu weet ik alles wat er in die hal gebeurt. Dat zou dan niet meer kunnen. Wij doen alles wat binnen deze werkplaats en wat bij mij en mijn team past. Dat zijn vaak dingen die net buiten de markt liggen. Ik concurreer niet op prijs, maar op andere aspecten. Hoe kom je dan aan werk vraag je je misschien af. Dat zou ik echt niet durven zeggen. We zeggen net zo veel werk af als dat we uitvoeren. Vaak ligt het ook aan de persoon. Mensen die in een gesprek drie keer zeggen ‘moet je even een prijsje maken’ die kap ik af. Ik wil niet op de voorgrond, maar ik wil wel dat mijn werk gezien wordt.”

Voor Geitenbelang werken naast Frank nog drie personen; een vertegenwoordiger, een programmeur en een monteur. “Als je mensen aanneemt die goed in hun werk zijn, dan kun je als bedrijf verder komen. Wat die drie daar doen, dat kan ik niet. Ook in de smederij heb ik mannen lopen die sommige dingen gewoon beter kunnen dan ik. Prachtig, toch?”

Lees het interview in de Sigt