Geregeld krijgen onze Loonadviseurs vragen over personeelszaken die reeds zijn veranderd in 2020. In dit artikel zetten we de meest gestelde onderwerpen uiteen.

Transitievergoeding en compensatie

Met ingang van 2020 ontstaat het recht op transitievergoeding vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst. De berekeningswijze van de transitievergoeding is ook per 2020 gewijzigd.

Als uw medewerker ziek uit dienst gaat en u heeft een transitievergoeding betaald kunt u hiervoor onder voorwaarden compensatie vragen bij UWV.

Oproepovereenkomst

Als werkgever bent u verplicht een arbeidsovereenkomst aan te bieden aan de werknemer die een jaar als oproepkracht heeft gewerkt. U biedt uw oproepkracht een arbeidsomvang van het gemiddeld aantal gewerkte uren per maand die in het voorgaande jaar zijn gemaakt.  De oproepkracht is niet verplicht om op dit aanbod in te gaan, in dat geval verandert er niets, tot de volgende aanbieding.

Drie arbeidsovereenkomsten binnen 36 maanden

Wettelijk mogen er 3 arbeidsovereenkomsten binnen 3 jaar gesloten worden voordat er een overeenkomst van onbepaalde tijd geldt.

Let op! Indien u een cao volgt kan dit anders zijn. Ook voor een arbeidsovereenkomst met een AOW-gerechtigde werknemer gelden afwijkende regels.

18 november 2021
Geplaatst in: Nieuws