Het kan zijn dat u nu gelijk terugdenkt aan die romantische dag, korter of langer geleden. Of u misschien denkt, was het nog maar als toen… Maar met de vraag ‘hoe’ u bent getrouwd doelen we niet op de dag zelf, en ook niet op ‘goed’ of ‘slecht’. Wij doelen hierbij op het huwelijksgoederenregime.

Vaak zien we dat ondernemers gehuwd zijn op huwelijkse voorwaarden. Aan de jaarlijkse verrekening wordt echter niet altijd toegekomen. Dit kan tot problemen leiden in het geval van echtscheiding. En dat komt helaas nogal eens voor. Volgens het CBS eindigt ongeveer een derde van alle huwelijken in een echtscheiding.

Wie vanaf 1 januari 2018 trouwt krijgt te maken met de nieuwe regels voor het huwelijksvermogen (Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen). Met deze nieuwe regels wil het kabinet meer aansluiting  vinden met de realiteit: mensen wonen langer samen voordat ze gaan trouwen en echtscheidingen komen vaker voor.

Hoe was het tot 1 januari 2018?

Iedereen die voor 1 januari 2018 trouwt, trouwt automatisch op basis van ‘algehele gemeenschap van goederen’. De term ‘algeheel’ is echter niet helemaal juist omdat er ook zaken buiten de gemeenschap kunnen vallen, denk bijvoorbeeld aan schenkingen met een uitsluitingsclausule. Bij een gemeenschap van goederen hebben beide echtgenoten recht op de helft van het vermogen. Ook de bezittingen en schulden die je voor het aangaan van het huwelijk had worden 50/50 verdeeld. Wanneer je geen gemeenschap van goederen wilt moet je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te laten stellen.

Hoe is het geregeld vanaf 1 januari 2018?

De nieuwe wet zorgt ervoor dat ook als je geen huwelijkse voorwaarden opstelt, je niet automatisch in gemeenschap van goederen trouwt. Bij het aangaan van het huwelijk ontstaat slechts een beperkte gemeenschap van goederen waarin in beginsel alle goederen en schulden vallen die tijdens het huwelijk opkomen. Voorhuwelijks vermogen blijft dus privévermogen. Ook erfenissen en schenkingen blijven privévermogen, tenzij in het testament of bij de schenking de insluitingsclausule van toepassing is verklaard. Gezamenlijk voorhuwelijksvermogen valt echter wel in de beperkte gemeenschap van goederen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan samenwoners die een gezamenlijke woning hebben en gaan trouwen. De woning blijft dan gezamenlijk eigendom (50/50).

Let op een juiste administratie van de verschillende vermogens: wanneer het eigendom niet uit de administratie blijkt zal het betreffende goed namelijk automatisch tot het gezamenlijk vermogen worden gerekend! Dit kan tot nare consequenties leiden bij echtscheiding.

Wanneer u, als ondernemer of particulier, in 2018 gaat trouwen adviseren wij u vooraf advies in te winnen bij ons of de notaris.

Wat wijzigt er voor u?

Voor bestaande huwelijken heeft de nieuwe wet geen gevolgen. De nieuwe wet gaat alleen gelden voor mensen die vanaf 1 januari 2018 trouwen. Ook na 1 januari 2018 is het mogelijk om in gemeenschap van goederen te trouwen, dit moet geregeld worden door het opstellen van huwelijkse voorwaarden.

Net als bij de huidige huwelijkse voorwaarden blijft onder de nieuwe wetgeving een goede administratie van belang. De startvraag ‘hoe bent u getrouwd?’ kunnen we dus aanvullen met bijvoorbeeld de vervolgvraag ‘heeft u uw administratie en een eventueel jaarlijkse verrekening al op orde en vastgelegd?’. Goed om hier tegen het einde van het jaar even bij stil te staan en dit alsnog met elkaar te regelen. Daarna kunt u met een gerust hart genieten van de feestdagen!

We horen het graag als we u met bovenstaande kunnen helpen of als u hier vragen over heeft.

drs. Michelle Vergeer REP
Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs

21 december 2017
Geplaatst in: Blogs, Lansigt