Ik las pas ergens dat een bedrijfsbarbecue toch echt niet meer kan als je als bedrijf bezig bent met duurzaamheid. Of dat een zescilinder directieauto niet meer te verantwoorden is. In de bedrijfskantine worden gesprekken gevoerd die een aantal jaren geleden voor onmogelijk werden gehouden.

Roken op kantoor was heel gewoon. Een vette hap in de lunchpauze was lekker. De hele dag achter je bureau zitten zonder je zit-stawerkplek en zonder je wandelingetje tussen de middag, gaf geen onrust. Hoe anders is dat nu?

Winst begint bij de inkoop, is mij altijd geleerd. Zo goedkoop mogelijk inkopen betekent dat je soms akkoord moet gaan met onwetendheid over arbeidsomstandigheden van arbeiders of over de lage inkomens van bijvoorbeeld lokale ondernemers. Hoe anders is dat nu?

ESG is een vervangend begrip voor wat eerst werd aangeduid met People, Profit en Planet of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het staat voor Environmental, Social en Governance (milieu, maatschappij en gedragscode) en verwijst naar de drie centrale factoren die verband houden met duurzaamheid. Er zijn bedrijven die zich hier heel bewust mee bezighouden en specifieke doelstellingen in het bedrijfsbeleid hebben opgenomen. Van aandeelhoudersbelang naar stakeholdersbelang.

Professor Johan Graafland noemt een aantal factoren die duurzaamheid zo moeilijk realiseerbaar maken:

  1. Het veranderen van (productie- en consumptie) patronen is moeilijk.
  2. De gevolgen en effecten van duurzaamheid zijn onzeker en complex en vaak pas op de langere termijn merkbaar.
  3. De problemen zijn zo complex en immens dat een gecoördineerde aanpak op wereldniveau nodig is. En dat is al een uitdaging op zichzelf.
  4. Wat je als individu of als klein bedrijf doet, zet op zichzelf niet veel zoden aan de dijk en lijkt daardoor weinig zin te hebben.
  5. Wat je als individu of als klein bedrijf doet, levert jouzelf niet veel profijt op en kan zelfs ten koste gaan van omzet en/of winst.

Wat is mijn belang? Waarom zou ik duurzaam moeten zijn? Weet u het antwoord? Als je het belang of de winst tot jezelf beperkt, is die vraag best moeilijk te beantwoorden. Ik moest daarom denken aan estafettelopers. De ene atleet geeft het stokje door aan de volgende loper. Niet de laatste of de eerste loper wint de wedstrijd, maar het is teamwork dat zorgt voor de winst; in verschillende rondes, mits je het stokje op de goede manier doorgeeft. Want als je niet hetzelfde stokje doorgeeft als waarmee je begon, kun je niet winnen en gaat de prijs aan je voorbij.

Ik zou best wel eens een estafetterace willen winnen. U ook?

 

3 april 2023
Geplaatst in: Blogs