Het coronavirus leek in 2019 in eerste instantie een Chinees probleem. In 2020 is dit voor ons in Nederland ingrijpend veranderd. Uw jaarrekening heeft betrekking op 2019. Toch heeft het coronavirus waarschijnlijk ook impact op deze jaarrekening. In dit artikel leest u waarom.

Gebeurtenissen na balansdatum

Belangrijke gebeurtenissen voor uw onderneming die zich na afloop van een jaar voordoen, moeten worden toegelicht in de jaarrekening. Zo geeft de jaarrekening een goed inzicht. U geeft aan wat er is gebeurd en wat de (mogelijke) (financiële) gevolgen zijn. De gebeurtenissen na balansdatum worden in de jaarrekening opgenomen in het hoofdstuk ‘overige toelichtingen’.

Continuïteit

Een jaarrekening wordt normaal gesproken opgesteld met de veronderstelling dat de onderneming haar activiteiten blijft voortzetten. Dit noemen we de ‘continuïteitsveronderstelling’. Is hiervan geen sprake, dan is óf sprake van discontinuïteit óf sprake van ‘ernstige onzekerheid over de continuïteit’.

Discontinuïteit
Als het coronavirus leidt tot onontkoombare discontinuïteit van uw onderneming, dan vervalt de continuïteitsveronderstelling. De jaarrekening wordt opgesteld op liquidatiebasis. De posten in de jaarrekening worden dan anders gewaardeerd. Dit heeft over het algemeen een ingrijpend effect op de jaarrekening en is per situatie verschillend.

Ernstige onzekerheid over de continuïteit
Als bij een onderneming aanleiding is om te twijfelen aan de continuïteit zal in de jaarrekening worden uitgelegd welke zaken leiden tot de twijfel en hoe de onderneming denkt deze problemen op te lossen.
Het gaat hierbij om serieuze twijfel. Dit is subjectief en specifiek. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met contractuele afspraken met leveranciers en afnemers die nadelig uitpakken. Wellicht ontstaan er risico’s op het gebied van claims. Het is belangrijk om hierover te overleggen met uw accountant.

Als sprake is van ernstige onzekerheid over de continuïteit, dan wordt dit in de jaarrekening opgenomen in het hoofdstuk ‘algemene toelichting’. U neemt hierin de reeds bekende gevolgen van het coronavirus op en de genomen maatregelen.

Bestuursverslag

Is voor uw onderneming een acountantscontrole verplicht, dan bent u ook verplicht om jaarlijks een bestuursverslag te schrijven.
Een van de onderdelen hierin is de toekomstparagraaf. Hierin neemt u op wat uw verwachtingen zijn voor de komende periode. We verwachten van u dat u hierin ook aandacht besteedt aan de impact van het coronavirus. Ook als er geen enkele twijfel is over de continuïteit van de onderneming.
We zijn ons ervan bewust dat de impact voor een ieder nog moeilijk is te overzien. De ene onderneming zal hier meer over kunnen schrijven dan de andere onderneming.

Accountantsverklaring

Afhankelijk van uw opdracht aan ons verstrekken wij bij uw jaarrekening een samenstellingsverklaring, een beoordelingsverklaring of een controleverklaring.
Als er sprake is van ernstige onzekerheid over de continuïteit, dan wordt in de betreffende verklaring een toelichtende paragraaf opgenomen met betrekking tot het coronavirus. In deze paragraaf verwijzen wij naar de teksten die in de jaarrekening onder de algemene toelichting en de gebeurtenissen na balansdatum zijn opgenomen.
Is er geen sprake van ernstige onzekerheid dan kan uw accountant er, afhankelijk van de situatie, ook voor kiezen om te verwijzen naar de gebeurtenissen na balansdatum.

Vragen?

We hopen dat u op hoofdlijnen inzicht heeft verkregen in de impact van het coronavirus op uw jaarrekening. Uw relatiebeheerder bespreekt graag uw specifieke situatie met u.

Accountant Alberdien van Dalen MSc RA en accountant en strateeg Jan van Ginkel RA.

14 april 2020
Geplaatst in: Nieuws, Corona informatie