Het veel besproken en door sommigen gevreesde Ultimate Beneficial Owner (UBO)-register wordt na jaren vertraging toch ingevoerd. Op 23 juni 2020 heeft de Eerste Kamer namelijk ingestemd met het wetsvoorstel voor het UBO-register voor in Nederland opgerichte rechtspersonen en personenvennootschappen. Hiermee zal vanaf 27 september 2020 het register in werking treden.

Uit het wetsvoorstel volgt dat in Nederland opgerichte vennootschappen en andere juridische entiteiten verplicht informatie over hun uiteindelijk belanghebbende(n) (UBO's) moeten laten registreren in het handelsregister. De uitzondering voor kerkgenootschappen is van de baan, waardoor ook de UBO’s hiervan in het register zullen komen. Voor bestaande en reeds ingeschreven entiteiten geldt een overgangstermijn van 18 maanden. De Kamer van Koophandel zal deze bedrijven aanschrijven met het verzoek de UBO-gegevens te verstrekken. Er komt nog een tweede register voor trusts en daarmee vergelijkbare entiteiten, zoals het fonds voor gemene rekening. Hierover zal waarschijnlijk later dit jaar meer duidelijkheid ontstaan.

Het UBO-begrip

De UBO is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft binnen de onderneming, stichting of vereniging.

Bij een bv of nv gaat het dan bijvoorbeeld om:

personen met meer dan 25 procent van de aandelen; personen met meer dan 25 procent van de stemrechten; personen die de feitelijke zeggenschap over de onderneming hebben.

Binnen één onderneming kunnen er dus meerdere UBO’s zijn.

Het UBO-register

In het Nederlandse UBO-register komen de UBO’s van de in Nederland opgerichte rechtspersonen, zoals een bv, stichting en kerkgenootschap. Daarnaast vallen ook  personenvennootschappen onder het register, zoals de vof en cv. Een eenmanszaak is echter uitgezonderd omdat de eigenaar hiervan al in het Handelsregister staat.

Gegevens

Het UBO-register bestaat uit een openbaar en besloten deel. Het openbare deel zal voor iedereen toegankelijk zijn, waarbij voor het opvragen van gegevens een minieme vergoeding zal worden gevraagd. Er kan niet worden gezocht op naam van de UBO, maar slechts op de naam van de onderneming of rechtspersoon. De openbare gegevens zijn:

voornaam en achternaam; geboortemaand en -jaar; nationaliteit; woonstaat; aard en omvang van het economische belang van de desbetreffende UBO.

Overigens zijn de wijzigingen voor de enig aandeelhouders gering. De voor- en achternaam, het 100% aandelenbezit en de geboortedatum waren namelijk al zichtbaar.

Het besloten deel is alleen toegankelijk voor bevoegde autoriteiten en de Financiële Inlichtingen Eenheid. In het besloten deel staan:

BSN/buitenlands fiscaal identificatienummer (TIN); geboortedag; geboorteland en –plaats; woonadres; afschrift van documentatie voor verificatie UBO-identiteit en aard en omvang van economisch belang.

Uitzonderingen

Als hoofdregel geldt dat er geen UBO’s zijn uitgezonderd van de registratieplicht. Wel kan een UBO bij de Kamer van Koophandel een verzoek indienen tot afscherming van zijn/haar (persoons)gegevens. Echter, een dergelijk verzoek wordt enkel aanvaard indien sprake is van één van de volgende twee gronden:

minderjarigheid en handelingsonbekwaamheid (bewind of curatele), of: een onevenredig risico op bijvoorbeeld fraude, ontvoering en chantage (personen onder politiebescherming).

Hieruit blijkt hoe lastig het is om de (persoons)gegevens van een UBO af te schermen.

Alleen vennootschappen die naar Nederlands recht zijn opgericht moeten de UBO inschrijven. Daarom is het nog een optie om een vennootschap buiten Europa op te richten, omdat de registratieplicht daar in de meeste gevallen niet van kracht is. Hier kleven echter veel nadelen aan, waaronder de mogelijkheid tot het openen van een bankrekening. Wat kan helpen is om een bijzondere (fancy) naam  te geven aan de holding, waardoor deze minder eenvoudig te herleiden is naar de UBO.

Sancties

Op het niet, niet tijdig of onvolledig opgeven van bovenstaande gegevens staan zware sancties, zoals een boete (maximaal € 20.750 per entiteit) en in zware gevallen zelfs een gevangenisstraf (maximaal zes maanden).

Vragen?

Wij helpen u graag bij het verstrekken van de gegevens in het kader van het UBO-register. Daarnaast kunnen we u, als u dat wenst, helpen bij het aanpassen van de juridische structuur van de onderneming, zoals het wijzigen van de naam van de op te geven entiteiten of het oprichten van nieuwe entiteiten.

mr. Sjaak Lagerwerf REP en mr. Patrick van de Werken

30 september 2020
Geplaatst in: Nieuws