Vroeger… kreeg je vanaf je 65ste jaar AOW en als je er voor had gespaard een pensioenuitkering. Ooit was dat één van de zekerheden in het leven. Deze zekerheid sneuvelde in 2013. Vanaf dat jaar raakte de AOW en de daaraan gekoppelde AOW-leeftijd op drift. Alleen als je je pensioenleeftijd echt nadert, is de definitieve datum duidelijk. Voor iedereen die jonger is, is onduidelijk of de datum verder wordt opgeschoven.

Sinds 2013 hebben kabinet en sociale partners gesteggeld over de stijging van de AOW-leeftijd en de hervormingen van het pensioenstelsel. Eindelijk lijkt er weer wat zekerheid te gaan ontstaan. Onlangs hebben zij een principeakkoord gesloten over de vernieuwing van het pensioenstelsel en de AOW-leeftijd. De beoogde ingangsdatum van de afspraken over de AOW-leeftijd is 1 januari 2020. De invoering van het nieuwe pensioenstelsel vraagt meer tijd en staat gepland voor 2022.

De globale inhoud van het akkoord is dat de AOW-leeftijd tot 2021 66 jaar en 4 maanden blijft en daarna een geleidelijke stijgt naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2024 stijgt AOW-leeftijd niet meer evenredig met de stijging van de statistische levensverwachting; Die stijging wordt terug gebracht naar acht maanden voor ieder jaar dat de levensverwachting stijgt.

Als je op dit moment eerder je pensioen wilt laten ingaan dan op AOW-leeftijd dan moet de werkgever hiervoor een boete betalen als hij hieraan meebetaalt. Vanaf 2021 vervalt deze boete als de werknemer niet eerder dan 3 jaar voor de AOW-leeftijd met pensioen gaat en de bijdrage van de  werkgever die niet hoger is dan € 19.000 per jaar. Toeslagen voor onregelmatig en zwaar werk kunnen voortaan belastingvrij worden gespaard om eerder te kunnen eerder stoppen met werken. Ook kunnen hiervoor 100 weken verlof worden opgespaard (dit was 50 weken). Op deze manier wil men mensen met zware beroepen tegemoet komen en de mogelijkheid bieden eerder te stoppen.

Een ander punt uit het akkoord is dat pensioenfondsen minder hoge buffers hoeven aan te houden. Hierdoor kunnen bij voldoende rendement de pensioenuitkeringen en pensioenopbouw gemakkelijker meestijgen met de prijzen (indexatie). Voor volgend jaar dreigden kortingen op pensioenuitkeringen en pensioenopbouw van miljoenen gepensioneerden en werkenden. Afgesproken is dat deze korting niet meer nodig is als het pensioenfonds een dekkingsgraad heeft van 100 of meer.

Door de vakbonden is het principeakkoord voorgelegd aan hun leden, waarvan de meerderheid heeft ingestemd. Dus nu kan het kabinet en de Sociaal-Economische Raad aan de slag met de uitwerking van de nieuwe regeling en pas dan zijn de Tweede en Eerste Kamer aan de beurt om hun mening te geven over de voorgenomen hervormingen.

Vindt u het principeakkoord over de AOW-leeftijd en het pensioen akkoord? Of heeft u een zwaar beroep en vindt u de mogelijkheden om eerder te stoppen met werken dan op de AOW-leeftijd nog niet voldoende duidelijk? Want de definitie van een zwaar beroep is niet verder uitgewerkt in het principeakkoord. Dat bleek een té zwaar werk te zijn.

19 juni 2019
Geplaatst in: Nieuws, Blogs