Al diverse jaren organiseert Lansigt binnen twee dagen na Prinsjesdag een bijeenkomst om klanten en relaties bij te praten over de nieuwe belastingplannen. Dit jaar is dat op donderdag 21 september gedaan in de vorm van een webinar. 

Hendrik de Jongste was host van het webinar en gaf na een korte inleiding het woord aan drs. Michelle Hoogendoorn-Vergeer REP. Evenals vorig jaar presenteerde Michelle de belangrijkste fiscale plannen en gevolgen voor ondernemers en particulieren.  

Na afloop werd in break-out rooms verder gepraat over de wijzigingen en konden specifieke vragen over diverse thema’s besproken worden. Op deze manier werden de deelnemers via het Webinar en de break-out rooms op een laagdrempelige en boeiende manier in korte tijd bijgepraat over de belangrijkste fiscale ontwikkelingen! 

Hoofdlijnen belastingplannen 

Ondanks de demissionaire status van het kabinet zijn op Prinsjesdag maar liefst 15 fiscale wetsvoorstellen gepubliceerd. Daarnaast waren in eerdere wetten al wijzigingen vastgelegd met gevolgen vanaf 2024. Michelle Hoogendoorn wist uit de vele plannen de meest relevante wijzigingen duidelijk en overzichtelijk uit te leggen. Aan de orde kwamen plannen voor de dga/B.V., plannen voor de werkgever, plannen voor de IB-ondernemer en plannen voor de particulier. Daarbij noemde Michelle diverse aandachtspunten en tips. Twee hierna te noemen belangrijke thema’s kregen extra aandacht. 

Bedrijfsopvolgingsfaciliteiten 

De komende jaren gaan de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten in de inkomstenbelasting en schenk- en erfbelasting veranderen. In 2024 wordt uitsluitend nog een wijziging met betrekking tot aan derden verhuurd vastgoed ingevoerd. Andere wijzigingen volgen vanaf 2025. Wie de komende jaren (een deel van) de onderneming wil schenken aan de volgende generatie, doet er goed aan vanaf nu te bekijken in welk jaar dat het beste kan gebeuren. 

Box 3 ontwikkelingen 

Box 3 blijft voor het kabinet een hoofdpijndossier. Na het beruchte kerstarrest van 2021 is er ook veel commentaar gekomen op de aangepaste wetgeving en lopen er diverse rechtszakenInmiddels is een wetsvoorstel ingediend dat vanaf 2027 gevolgen gaat hebben. Michelle heeft deze ontwikkelingen helder gepresenteerd tijdens het Webinar. 

De komende tijd zal de Tweede Kamer nog sleutelen aan de voorstellen. Met ufiscalist bij Lansigt kunt u bespreken welke wijzigingen van belang zijn voor u en welke acties eventueel dit jaar nog wenselijk zijn. 

Via deze link kunt u het webinar terugkijken!
Volg Lansigt op social media op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen! 

27 september 2023
Geplaatst in: Nieuws, Lansigt, Prinsjesdag