Interne cijfers kunnen heel nuttig zijn. Ze geven inzicht in hoe uw bedrijf ervoor staat. Maar ook cijfers van andere ondernemingen kunnen u inzicht geven.  Hoe doet uw bedrijf het ten opzichte van branchegenoten? Of ten opzichte van ondernemingen met dezelfde omzet?  Of dezelfde regio? Lansigt neemt deze cijfers voortaan mee naar het gesprek.  “Verschillen met de concurrentie brengen risico’s aan  het licht en kansen naar de voorgrond,” aldus  BiZ-kwartiermaker Mienke de Goffau. 

Sinds kort heeft Lansigt toegang tot het vernieuwde Branche in Zicht-benchmarkplatform (BiZ-platform). Dit is een database voor benchmarks (gemiddelden) van de jaarcijfers van ondernemingen. Denk aan omzetcijfers, het aandeel liquide middelen, personeelskosten, voorraadbeheer, etc. Vervolgens kan de database worden gefilterd op bedrijven met eenzelfde activiteit (SBI), rechtsvorm, netto-omzet of regio.  

Mienke: “Deze database geeft inzicht in gemiddelden en meerjarentrends, die direct relevant zijn voor uw bedrijf.” 

Prestaties in context 

De BiZ-benchmarks geven context aan uw bedrijfsprestaties. Zet deze gegevens af tegen de cijfers van uw bedrijf en u ziet waar kansen en risico’s liggen. “Bent u bijvoorbeeld een autodealer met minder liquide middelen dan uw concurrenten, dan is het verstandig te achterhalen hoe dat komt. Valt er wellicht iets te verbeteren aan het voorraadbeheer of aan de personele kosten? Of scoort uw bedrijf juist een bovengemiddelde omzet, wat is dan uw kracht? En kunt u daarop blijven rekenen?” 

Een BiZ-rapport kan u ook geruststellen, gaat Mienke verder. Zag u als retailer een dip in de omzet in 2021, dan bent u niet de enige. De benchmark van de branche daalde door de toenemende concurrentie van webwinkels in coronatijd. “Niets om acuut slaap over te verliezen dus, maar wel een aandachtspunt voor de toekomst.” 

Er kunnen overigens goede redenen zijn waarom uw cijfers afwijken van het gemiddelde. U hanteert bijvoorbeeld een ander verdienmodel dan uw concurrenten. “Biedt u een abonnement in plaats van losse producten, dan ziet uw cashflow er heel anders uit. Of u voert bewust een sociaal aannemingsbeleid, waardoor de personeelskosten hoger uitvallen dan gemiddeld. Het benchmarkrapport maakt deze verschillen tastbaar en geeft stof tot nadenken.”

Trends in de branche 

Voor acht branches is specifieke data beschikbaar over trends en ontwikkelingen: automotive, bouw, detailhandel, horeca, industrie, medische zorg, transport en logistiek en specialistische zakelijke diensten. Voor deze branches kijkt een BiZ-rapport vooruit. Wat speelt er in de markt. Waar gaan investeringen heen? “Denk aan verdere automatisering met kunstmatige intelligentie. Doet u al de nodige investering om over een paar jaar nog mee te kunnen in de markt? Of is deze ontwikkeling voor u niet relevant? Het BiZ-rapport daagt u uit daarover na te denken.” 

Bent u nieuwsgierig geworden wat benchmarks u voor inzichten kunnen geven? Vraag ernaar bij uw contactpersoon van Lansigt. Die loopt uw BiZ-rapport graag met u door. 

30 juni 2023
Geplaatst in: Nieuws, Magazine Sigt, Branche