“Proberen, falen en weer opstaan”

“Proberen, falen en weer opstaan”

- Nieuws - Klant in beeld

Broers Jan Otto, André en Alex Ooms staan sinds 2015 aan het roer van Otolift. Ze namen het bedrijf, dat gespecialiseerd is in trap­liften, over van hun vader en oom. Het bedrijf dat toen al een grote speler was op de markt van trapliften, is onder leiding van de broers verder gegroeid tot een nóg grotere internationale speler.

Volgens de broers Ooms opereren zij in een ‘moordende markt’, toch weet Otolift zijn imperium nog steeds uit te breiden. Snelle levertijd is het grootste concurrentiepunt. Alex: “Op het moment dat iemand traplift googelt, weet je dat er iets aan de hand is. Mensen gaan pas op zoek als de nood aan de man is. Dan moet je dus snel zijn. Is de concurrent je voor, dan heb je geen order.” André: “Je komt bij mensen thuis, je krijgt een kopje koffie en hoort hun verhaal. Soms zijn dat heel schrijnende verhalen, mensen die al jaren niet meer op de bovenverdieping van hun huis zijn geweest. De blijdschap na het installeren van de traplift; daar doe je het voor.” Dat is ook de reden waarom geen van de broers twijfelde toen bedrijfsovername ter sprake kwam.

Lansigt

Lansigt heeft een grote rol gespeeld bij de bedrijfsovername, zowel op het financieel gebied als bij het emotionele stuk. Want dat laatste komt er altijd bij kijken als het om een familiebedrijf gaat. De broers prijzen de manier waarop Jacco Bosland en Joop Begeer hen hebben bijgestaan. Jacco is als klankbord nog steeds nauw betrokken bij het bedrijf. Alex: “Bij de overname van een bedrijf is Jacco zelfs meegereisd naar Engeland.” Inmiddels hebben de broers ieder hun plek gevonden. Jan Otto runt de afdeling development & research, André houdt zich bezig met sales en Alex legt zich toe op het stroomlijnen van de productie.

Vakmanschap

Otolift heeft een productielocatie in Slowakije. Dit komt niet zozeer voort uit expansiedrift, maar is het gevolg van het willen vasthouden van vakmanschap. Alex: “Iedere lift wordt op maat gemaakt. Dat vergt vakwerk en vaak zijn het buitenlandse arbeiders die dat werk uitvoeren. Na twee à drie jaar willen die arbeiders weer terug naar hun thuisland. Op die manier vloeide er telkens enorm veel kennis en ervaring uit het bedrijf weg.”

Vertrouw op je gevoel

Otolift levert door heel Europa en is actief in Azië en Australië. In veel landen beschikt Otolift over een direct sales kantoor, aangevuld met een netwerk van dealers. Hoe bouw je succesvolle sales kantoren op vanuit Bergambacht? Een goede directeur, jurist en financiële man is de basis, weten ze bij Otolift inmiddels, net als het vertrouwen op hun gevoel. Alex: “Wij zijn uiteindelijk ook maar drie boerenjongens. We leren on-the-go. Het is proberen, falen en weer doorgaan.”

Clichés

Dat vooroordelen vaak waar zijn, zien André, Alex en Jan Otto dagelijks terug in de praktijk. André: “Alle clichés komen uit. In Italië zit iedereen tussen 1 en half 3 aan de pizza en wijn en in Frankrijk is de bescherming van werknemers om knettergek van te worden.” Die cultuurverschillen hoeven overigens lang niet altijd negatief uit te pakken. Alex: “Taiwan bijvoorbeeld. Je hebt daar veel hoogbouw en een klassensysteem. Onderin staan de kinderen, daarboven komen de ouders en helemaal in de top hebben de grootouders een plek. Dit systeem wordt ook toegepast bij het indelen van de gebouwen. Kinderen op de begane grond en grootouders helemaal bovenin. Dan snap je dat onze trapliften in Taiwan zeer welkom zijn.”

Lees het interview in de Sigt