Nieuwe mogelijkheden voor de belastingtelefoon?

Nieuwe mogelijkheden voor de belastingtelefoon?

- Blogs - Belastingadvies - Lansigt

U kent hem wel, de uitdrukking “onder ons gezegd en gezwegen”. Het gaat er van uit dat iets in vertrouwen is gezegd en dat de luisteraar er dus over moet zwijgen. Maar weten we wel altijd wie de luisteraar is?

Het afluisteren van verdachten was tot nu toe een taak die alleen voor de politie was weggelegd. Door een wetswijziging komt daar verandering in. Vanaf komende zomer mag onder andere de Belastingdienst zelfstandig afluister- en undercoveroperaties opzetten. Een woordvoerder van de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft dit bevestigd. Voorheen moest de opsporingstak van de Belastingdienst dergelijke taken uitbesteden aan de politie. Als de wetswijziging deze zomer van kracht is geworden, mag de fiscale opsporingsdienst informanten inzetten of telefoontaps plaatsen bij bedrijven en personen die verdacht worden van fraude.

Een politiek debat rond deze wetswijziging is er niet geweest: de Tweede Kamer heeft de wetswijziging zonder discussie als hamerstuk aangenomen. En ook in de Eerste Kamer is het wetsvoorstel zonder debat goedgekeurd. De verruiming van de wet is bedoeld om de georganiseerde misdaad effectiever te kunnen aanpakken. Daar staat een ingrijpende wijziging tegenover die meer inbreuk mogelijk maakt op de privacy van burgers. Het is dan ook opmerkelijk dat hierover nauwelijks een debat is gevoerd in het parlement en de media.

Niet alle bijzondere opsporingsdiensten zullen gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden. Een woordvoerder van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die onder meer onderzoek doet naar malafide uitzendbureaus, laat weten dat ze deze kennis en capaciteit nog niet in huis hebben. 'Als we zoiets willen doen, vragen we het de politie. Hiervoor heb je specialistisch personeel nodig.'

Mogen we uit het feit dat de Belastingdienst toch zelf aan de slag gaat afleiden dat zij deze specialisten wél in huis hebben? Of gaat de ‘doorsnee belastingambtenaar’ straks infiltreren?

Verder denkend over de Belastingdienst zie ik dan ook direct mogelijkheden voor afluisterende medewerkers van de Belastingdienst in combinatie met de belastingtelefoon. Als de afluisteraar gelijk wat vragen kan beantwoorden is dat voor een ieder wel zo efficiënt! Ik ga er tenminste van uit dat zonder keuzemenu afgeluisterd gaat worden…

Renger Kok

Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs

We houden de wetsvoorstellen voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie.