Dit verandert aankomend jaar op het gebied van de salarisverwerking. De adviseurs van ons Loon & Advies team hebben een drietal aandachtspunten voor u geselecteerd. 

Reiskostenvergoeding / thuiswerkvergoeding

Voor veel werknemers leiden de maatregelen rondom de coronacrisis wat betreft de vervoerskosten tot een verandering van hun reispatroon. De staatssecretaris van Financiën heeft goedgekeurd dat voor het jaar 2020 en voor het jaar 2021 voor een vaste reiskostenvergoeding geen gevolgen zijn verbonden aan een wijziging in het reispatroon van een werknemer.

Vanaf 2022 moeten werkgevers het (veranderde) reispatroon woon – werk van hun medewerkers in kaart brengen. Doordat meer mensen zijn gaan thuiswerken zijn bij veel werkgevers de feiten en omstandigheden veranderd. Werkgevers zullen moeten gaan beoordelen of de onderbouwing van de vergoeding in 2022 juist is. Wij zullen u hier tijdig over benaderen.

​Van middelgrote werkgever naar kleine werkgever

Bedrijven met een loonsom tot € 882.500 worden vanaf 2022 voor de Whk niet meer als middelgroot beschouwd, maar als klein.
Dit heeft gevolgen voor de premies, voor de premie-effecten van de instroom in de WGA en voor het Eigenrisicodragerschap.

WW-premie

Een premiedifferentiatie voor de WW premie geldt vanaf 2020. Bij een schriftelijk overeengekomen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een eenduidig arbeidsomvang betaalt u een lagere WW-premie. De getekende arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd bewaart u bij de salarisadministratie. Voor arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geldt een hogere premie.

De lage premie is voor het jaar 2022 2,7% van het SV-loon. De hoge premie is 7,7%. Een behoorlijk verschil in afdracht. Wees dus alert op het tijdig doorgeven zodra een werknemer een contract voor onbepaalde tijd krijgt, en upload de arbeidsovereenkomst bij voorkeur ook in LAHRS!
De aard van het contract moet zichtbaar zijn op de loonstrook.

18 november 2021
Geplaatst in: Nieuws