Er veranderen aankomend jaar een aantal zaken op het gebied van de salarisverwerking. De adviseurs van ons Loon & Advies team hebben een aantal aandachtspunten voor u geselecteerd.

  1. Minimumuurloon

    Vanaf 2024 geldt een wettelijk minimum uurloon. Nederland kent sinds 1969 een wettelijk minimumloon (per maand). Het huidige minimum maandloon wordt als niet eerlijk beschouwd omdat medewerkers, afhankelijk van het bedrijf waar ze werken, 36, 38 of 40 uur per week moeten werken voor hetzelfde minimum maandloon. 

    Iemand met een 40-urige werkweek en het minimum maandloon verdient per uur minder dan iemand die een 36-urige werkweek en het minimum maandloon. Om geen onderscheid te maken wordt per 2024 een minimum uurloon ingevoerd waarbij de 36-urige werkweek als uitgangspunt wordt genomen.

    Dit heeft tot gevolg dat werkgevers die een 40-urige werkweek hanteren binnen hun bedrijf en aan medewerkers het minimumloon betalen te maken krijgen met een extra stijging van ruim 11% (na de stijging van ruim 10% die ze afgelopen januari al voor hun kiezen kregen). Voor werkgevers met een 40-urige werkweek houdt dit in dat de invoering van het minimum uurloon de lasten logischerwijs verhoogt. 

    Nieuw is bovendien dat bij betaling van het minimum uurloon aan parttimers het vaste maandloon berekend zal worden op basis van de te verwachten uren per jaar op basis van het rooster.  De beloning voor die uren per jaar wordt vervolgens gedeeld door het aantal maanden om het vaste loon per maand te berekenen. 

  2. Reiskostenvergoeding / thuiswerkvergoeding

    De belastingvrije kilometervergoeding stijgt wederom komend jaar. Deze keer stijgt de kilometervergoeding van € 0,21 per kilometer naar € 0,23 per kilometer. Dit geeft u de ruimte om uw medewerker onbelast meer te geven.

    De onbelaste thuiswerkvergoeding stijgt per 1 januari 2024 vermoedelijk van € 2,15 naar € 2,35 maar de beslissing hierover moet nog genomen worden op het moment van dit schrijven. Houdt u de berichtgeving over de thuiswerkvergoeding in de gaten voor het definitieve bedrag.

  3. Wet Toekomst Pensioenen (WTP)

    Per 1 juli 2023 is de Wet Toekomst Pensioenen in werking getreden. Per 1 januari 2028 moeten pensioenuitvoerders en fondsen over zijn gegaan op het nieuwe pensioenstelsel. De startleeftijd voor pensioenopbouw wordt per 1 januari 2024 verlaagd naar 18 jaar.

    De overheid wil het aantal personen voor wie nu geen pensioen wordt opgebouwd sterk terug brengen. Voor 9,5% van werkend Nederland is, naast de volksverzekering AOW, nog niets geregeld voor hun oudedagsvoorziening. Deze groep wordt in vakjargon de “witte vlek” genoemd. Heeft u iets geregeld voor uw medewerkers? Wat is de reden als er niets geregeld is? Vindt u het “te ingewikkeld of teveel gedoe”? Bent u bang voor hoge kosten? Dan is het goed om daar eens concreet naar te kijken.

    Het ingelegde werkgeversdeel van de pensioenpremie is aftrekbaar van het bedrijfsresultaat. Het werknemersdeel van de pensioenpremie wordt verhaald op de medewerker, en is ook aftrekbaar van het loon, zodat de werkgever minder sociale lasten betaalt. Per saldo is het kostenplaatje “onderaan de streep” voor u als werkgever dus veel lager dan de maandelijks te betalen factuur van de pensioenuitvoerder!

  4. Versobering vrije ruimte WKR in 2024 
    Door middel van de werkkostenregeling kunt u als werkgever uw medewerkers onbelast allerlei zaken vergoeden en verstrekken. In 2024 is de vrije ruimte in de werkkostenregeling 1,92% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. Voor de loonsom boven de € 400.000 bedraagt de vrije ruimte 1,18%.

Ongebruikte vrije ruimte werkkostenregeling​

U kunt de stand van uw ongebruikte vrije ruimte vinden in LAHRS bij het dashlet salarisdocumenten. Klik op het onderste streepje ‘Werkkostenregeling’ en u ziet in één oogopslag de ongebruikte ruimte en het fiscaalloon. De kosten van de financiële administratie zijn hier vaak niet in opgenomen.

LAHRS

Het jaarwerk met onder andere de jaaropgaven zal beschikbaar gesteld worden bij de eerste berekening van 2024. U kunt deze dan terugvinden bij de salarisdocumenten door rechts onderin de dashlet op meer…. te klikken en dan rechts bovenin dat scherm het boekjaar op 2023 te zetten. 

Via onze nieuwsbrief eSigt ontvangt u van ons regelmatig actuele informatie. Klik op deze link om aan te melden voor onze digitale nieuwsbrief. Op onze website vindt u ook actualiteiten: www.lansigt.nl of neem contact op met het team Loon & Advies.

8 november 2023
Geplaatst in: Nieuws