Ondernemingen kunnen fiscaal vriendelijk worden overgedragen aan de volgende generatie met toepassing van de bedrijfsopvolgingsregeling (hierna BOF of BOR). De belastingheffing bedraagt maximaal 3,4% tegenover maximaal 20% bij reguliere schenkingen. De druk op de BOR neemt al jaren toe en het is de vraag hoe lang deze regeling blijft en welke vorm deze heeft in 2024.  

Vrijstelling 

De BOR is een regeling die de schenking (en vererving) van ondernemingsvermogen grotendeels vrijstelt. De eerste € 1,1 miljoen ondernemingsvermogen is geheel vrijgesteld. Het meerdere wordt voor 83% vrijgesteld. Dit houdt in dat de maximaal verschuldigde schenkbelasting (of erfbelasting) over de schenking (of vererving) 3,4% is.  

Bij een onderneming met een waarde van € 3 miljoen, welke overgedragen wordt aan één kind, zorgt de BOR voor een besparing van de schenkbelasting van ruim € 500.000. 

Voorwaarden BOR 

Aan de BOR zijn meerdere voorwaarden verbonden. Een belangrijke voorwaarde is dat slechts ondernemingsvermogen onder de BOR valt. Beleggingsvermogen is dus uitgesloten van de faciliteit. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de onderneming minimaal vijf jaar in bezit is van de schenker. Verder is van belang dat de verkrijger van de schenking de onderneming minimaal vijf jaar voortzet.  

Politieke druk 

Het doel van de BOR is om te voorkomen dat de continuïteit van een onderneming in gevaar komt door belastingheffing. Al enkele jaren staat de BOR onder druk omdat de regeling te ruim zou zijn. In een evaluatie door het Centraal Planbureau (april 2022) is geconcludeerd dat de BOR in veel gevallen niet nodig is. Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen de BOR versoberen, waarbij al voorstellen zijn gedaan. Voor 2023 blijft de regeling ongewijzigd. Het is nog maar de vraag of, en zo ja, in welke vorm, de BOR in 2024 nog bestaat.  

Andere belastingen 

Bij het schenken van een onderneming spelen naast de schenk- en erfbelasting mogelijk nog andere belastingen. Het is van belang om ook de gevolgen voor de overige belastingen in kaart te brengen bij een voorgenomen schenking. Voorbeelden van deze belastingen zijn de inkomstenbelasting en overdrachtsbelasting. Een belangrijke voorwaarde in de inkomstenbelasting is dat de verkrijger 36 maanden in dienst is bij de onderneming.  

Hoe kunnen wij u helpen? 

Heeft u plannen om uw onderneming over te dragen aan de volgende generatie? Dan adviseren wij u om op korte termijn contact op te nemen met een van onze medewerkers. Binnen Lansigt (en Lansigt Transaction Services) is zowel de juridische, fiscale als waarderingstechnische kennis aanwezig voor het begeleiden van een bedrijfsoverdracht. Wij brengen graag met u de mogelijkheden in kaart en begeleiden u bij de overdracht van uw onderneming naar de volgende generatie. 

29 november 2022
Geplaatst in: Nieuws, Lansigt