Veel mensen hebben zich het afgelopen jaar al moeten laten testen op corona. In sommige gevallen is gekozen voor een commerciële test omdat de uitslag soms sneller beschikbaar is en het werk weer snel kan worden hervat. De kosten van een commerciële test kunnen binnen werkkostenregeling onbelast worden vergoed. Maar hoe zit het met de vaccinaties?

Veel werkgevers hebben te maken met een personeelsbestand dat bestaat uit mensen die pas later werd opgeroepen. En ondertussen bleef de kans op ziekteverzuim (of erger) bestaan. Daarbij is er ook nog het risico van ‘interne’ besmetting waardoor een hele afdeling of bedrijf stil kan komen te liggen.

Er zijn landen waar het vaccineren minder strak geregeld is. En dat maakt mensen creatief. Er werden ‘priktrips’ gemaakt naar dit soort landen. Even er naar toe, vaccin laten inspuiten en weer terug naar huis. Zoals iedere reis zijn ook dit soort trips niet kosteloos, dat mag duidelijk zijn. Hoe zit het eigenlijk met de fiscale behandeling van dit soort tripjes?

Om te beginnen is daar vanuit de Belastingdienst (nog) geen standpunt over ingenomen. Maar dat de griepprik volgens het beleid van de Belastingdienst onder de werkkostenregeling onbelast kan blijven vanwege preventie- en verzuimbeleid, zet wel aan het denken. Een ‘priktrip’ wordt immers ook gemaakt vanuit preventie- en verzuimbeleid.

Toegegeven, er zijn ook wel verschillen tussen de griepprik en de ‘priktrip’. Ondanks dat er mensen zijn die een andere mening hebben lijkt corona niet precies op een gewone griep. Maar daarnaast zijn de kosten van griepprik ook nog eens een stuk lager door het ontbreken van de buitenlandse trip. In de lijn van de griepprik zou het dus zomaar kunnen dat de kosten van de prik zelf wel onder de werkkostenregeling vallen, maar dat de kosten van trip niet onbelast kunnen worden vergoed.

Het blijft dus een afweging of de extra kosten van een ‘priktrip’ opwegen tegen het bedrijfsbelang. Daarnaast spelen er natuurlijk ook nog de nodige morele vraagstukken rond het onderwerp van de ‘priktrip’. De beantwoording daarvan mag u zelf invullen.

16 juni 2021
Geplaatst in: Nieuws, Corona informatie