Een drijvende boerderij in de stad die de inwoners voorziet van dagverse zuivelproducten en die zelf gevoed wordt door reststoffen uit de stad. Geheel transparant, vrijwel circulair en ook nog eens leuk om te bezoeken. Klinkt als toekomstmuziek, zou je zeggen. Maar niets is minder waar.

Peter en Minke van Wingerden hopen eind dit jaar de eerste Floating Farm te openen in de Rotterdamse Merwedehaven. De Floating Farm is een drijvende, circulaire boerderij. “Op de Floating Farm produceren en verwerken wij de verse melk van onze koeien tot gezonde zuivelproducten voor jong en oud, dichtbij de eindgebruikers in de stad.” De stad geeft op zijn beurt ook weer voeding terug aan de boerderij.

Vers voedsel

Peter: “Steden zijn nu voor vers voedsel geheel afhankelijk van import. Toen we dit probleem zagen, ontstond het idee om een boerderij te bouwen op het water, midden in de stad.” Met Beladon ontwikkelden Peter en Minke al veel ‘gekkigheid op het water’, zoals Peter het zelf noemt. “Als je bedenkt dat de wereld voor het grootste deel uit water bestaat, is het logisch om deze ruimte te gaan benutten.”

Met een aantal concrete voorbeelden maakt Peter duidelijk dat bouwen op het water meer dan logisch is, het is bittere noodzaak. “Er is een drietal trends gaande. De eerste is bevolkingsgroei.  De tweede trend is urbanisering. De derde trend is klimaatverandering. Het land zakt en het water stijgt. Een optelsom van deze trends brengt een probleem aan het licht waar we niet omheen kunnen. We kunnen niet door blijven gaan met aarde in beton te veranderen. Zeven jaar geleden zijn Minke en ik daarom begonnen met Beladon, ons bedrijf dat gespecialiseerd is in drijvende constructies.” Dit jaar komt er dus een drijvende boerderij met koeien. Er liggen ook al plannen voor meer boerderijen. ‘Urban transfarmation’ is de term die Peter voor hun unieke vinding gebruikt.

Geloof in je eigen idee

Veel ondernemers hebben goede ideeën. Vaak blijft het daar ook bij. Hoe lukt het Peter en Minke om het waar te maken? “Dat ligt aan de context. Maar het begint met een ongelooflijk geloof in je eigen idee. Vervolgens is het zaak een netwerk te vinden dat ook in jouw idee gelooft. Wat dat betreft is er een mooie verandering gaande; we doen steeds meer met elkaar. Als jij of ik iets wil realiseren, dan kun je een community creëren en een crowdfundingproject starten. ‘Dag bedrijven, banken, etc. We doen het lekker zelf.”

Hobbels

Een goed idee, een grote investering en veel vertrouwen. Dat lijken de ingrediënten te zijn voor het slagen van innovatie. Toch kwamen de initiatiefnemers onderweg de nodige hobbels tegen. Peter: “Het is niet moeilijk om slecht eten te maken. Gezond voedsel maken is wel ingewikkeld. Daar is ruimte, kennis en kunde voor nodig. Wil je de wereld verbeteren, dan heb je een lange adem nodig.”

Geen patent

“Het systeem van bouwen op grond is van alle tijden. Ons pleidooi om te stoppen met groen omzetten in beton roept weerstand op. We wroeten daarmee in een systeem dat al jarenlang bestaat. Toch vind ik dat wij geen bedreiging vormen. Op de Floating Farm is bijvoorbeeld geen patent aangevraagd. Waarom zou ik dat willen? Waarom zou ik het patent willen op een uitvinding die vers voedsel voor iedereen in de stad mogelijk maakt? Hoe meer mensen het kopiëren, hoe beter.”

Investeerders zien de enorme potentie van boerderijen midden in de stad. Minke komt bijvoorbeeld net terug uit China en ik uit Tokio. Water is overal in de wereld hetzelfde. Anders dan bij land, wat overal verschillend is.”

“Om dit te kunnen en mogen doen, is ontzettend fijn. Ik kom een goed verhaal vertellen, dan ben je al snel welkom. De wereld laten zien dat we anders om kunnen gaan met de aarde is fantastisch werk. Het is niet voor niets dat Steve Jobs zei; it’s the crazy ones that can change the world.”

Lees het interview in de Sigt

13 juni 2018
Geplaatst in: Nieuws, Klant in beeld