Leest u de berichten in de lokale krant? Dan zal het u wellicht opvallen dat rijbewijzen redelijk vaak ingevorderd worden. Wat doet u als blijkt dat het rijbewijs van uw werknemer is ingevorderd? Wat doet u als dezelfde werknemer het rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen?

Team LAHRS heeft een aantal klanten begeleid waarvan bij de werknemers het rijbewijs was ingevorderd. In deze situaties was het rijbewijs nodig om het werk te kunnen doen. De werknemers van de klanten mochten en konden hun werk door het verlies van het rijbewijs niet meer verrichten.

Als werkgever zit u dan met een klus die niet geklaard kan worden.

Verlies van rijbewijs én inkomen

Als het rijbewijs van uw werknemer is ingevorderd kan dit zijn doordat de werknemer alcohol heeft gedronken, drugs heeft gebruikt, te hard heeft gereden of omdat er openstaande boetes staan. Het verliezen van het rijbewijs is een risico dat voor rekening komt van de werknemer.

Als de werknemer het rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen, heeft de werknemer bij het verliezen van het rijbewijs géén recht op loondoorbetaling.

Verliest de werknemer naast zijn rijbewijs en inkomen ook zijn baan?

U kunt in de arbeidsovereenkomst een speciaal artikel laten opnemen dat de arbeidsovereenkomst met de werknemer eindigt als de werknemer zijn rijbewijs verliest. Van belang is dat de arbeidsovereenkomst inhoudsloos is geworden. Hierbij kunt u denken aan een vrachtwagenchauffeur die geen rijbewijs meer heeft.

Kijkt u inhoudelijk goed naar uw arbeidsovereenkomst? Team LAHRS kan u helpen bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst!

19 april 2021
Geplaatst in: Nieuws