Rijbewijs kwijt, loon kwijt, baan kwijt!?

Rijbewijs kwijt, loon kwijt, baan kwijt!?

- Nieuws - Loon Advies en HR Solutions

Het is u vast opgevallen dat er regelmatig berichtgeving is dat er een rijbewijs wordt ingenomen. Dit kan om uiteenlopende redenen zijn. Het gaat om circa 40 rijbewijzen per dag.

Wat doet u als blijkt dat het rijbewijs van uw werknemer is ingenomen? Wat doet u als dezelfde werknemer het rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen?

Lansigt heeft het afgelopen half jaar een aantal klanten begeleid waarvan bij de werknemers het rijbewijs was ingevorderd. In deze situaties was het rijbewijs nodig om het werk te kunnen doen. De werknemers van de klanten mochten en kunnen hun werk door het verlies van het rijbewijs niet meer verrichten.

Als werkgever zit u dan met een klus die niet geklaard kan worden.

Verlies van rijbewijs én inkomen

Als het rijbewijs van uw werknemer is ingevorderd kan dit zijn doordat de werknemer alcohol heeft gedronken, drugs heeft gebruikt, te hard gereden heeft of dat er openstaande boetes staan. Het verliezen van het rijbewijs is een risico dat voor rekening komt van de werknemer.

Als de werknemer het rijbewijs nodig heeft om zijn werk te kunnen doen heeft de werknemer bij het verliezen van het rijbewijs géén recht op loondoorbetaling.

Verliest de werknemer naast zijn rijbewijs en inkomen ook zijn baan?

U kunt in de arbeidsovereenkomst een speciaal artikel laten opnemen dat de arbeidsovereenkomst met de werknemer eindigt als de werknemer zijn rijbewijs verliest. Van belang is dat de arbeidsovereenkomst inhoudsloos is geworden. Hierbij kunt u denken aan een taxichauffeur die geen rijbewijs meer heeft.

Kijkt u goed naar uw arbeidsovereenkomst?

Team LAHRS kan u helpen bij het opstellen of wijzigen van een arbeidsovereenkomst!