Op 7 maart 2017 is zoals verwacht ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer. De wet treedt op 1 april 2017 in werking. De noodzakelijke vastleggingen kunnen dus vanaf april gaan plaatsvinden. In vorige nummers van de eSigt zijn de gevolgen en actiepunten uitgebreid beschreven. In dit artikel volgt een antwoord op de vraag wanneer actie nodig is in diverse situaties van DGA-pensioen.

Soms is geen actie nodig

DGA’s die hun pensioenopbouw in de B.V. al stopgezet hebben en ongewijzigd willen doorgaan met de pensioenvoorziening in hun B.V., hoeven niets te doen indien er geen externe pensioenpolis loopt.

Vaak is uitstel actie tot eind 2017 zinvol

DGA’s die hun pensioenopbouw in de B.V. al stopgezet hebben en tot afkoop van het pensioen of tot omzetting in een oudedagsverplichting willen overgaan, hebben heel 2017 de tijd hun keuze te maken en vast te leggen. Doordat de wet later is ingegaan en nieuwe pensioenberekeningen per de keuzedatum nodig zijn, kiezen veel DGA’s eenvoudig voor aanpassing per de eerstvolgende berekenings- en balansdatum 31 december 2017.

Die keuze voor uitstel tot eind dit jaar is bijvoorbeeld aantrekkelijk in situaties waar de B.V. fiscaal winst behaalt in 2017 en de gebruikelijke pensioendotatie een gewenste aftrekpost oplevert. Na afkoop of omzetting vervalt die aftrekpost immers of wordt die fors lager. In diverse situaties van omzetting in een oudedagsverplichting kan het aantrekkelijk zijn die keuze uit te stellen tot eind 2019.

In diverse situaties is actie vóór 1 juli 2017 vereist

DGA's die hun pensioenopbouw in de B.V. nog niet in het verleden hebben stopgezet, moeten de opbouw per 1 april 2017 stopzetten (ook wel bevriezen of premievrij maken genoemd). De noodzakelijke stukken moeten vóór 1 juli 2017 ondertekend zijn.
  DGAs die hun pensioen geheel of gedeeltelijk extern verzekerd hebben, moeten vóór 1 juli 2017 beslissen wat zij met die verzekering willen doen. Een mogelijkheid is een verzoek aan de verzekeringsmaatschappij de poliswaarde naar de BV. over te hevelen.
  DGA’s die hun pensioen in de B.V. willen afkopen, zullen dat vaak het liefst zo spoedig mogelijk willen doen, dus meteen in april 2017 (hoewel het dus ook later dit jaar kan). In dat geval is loonheffing over de maand april aan de orde en dienen diverse stukken nog in april ondertekend te worden.

Wij bespreken de acties met de DGA’s en zorgen voor de noodzakelijke vastleggingen. Als u vragen hebt kunt u uiteraard terecht bij uw relatiebeheerder of fiscalist.

drs. Wim de Kok

28 maart 2017
Geplaatst in: Nieuws