Vanaf 1 maart 2019 kan de aangifte inkomstenbelasting 2018 elektronisch ingediend worden. De aangifte hoeft pas vóór 1 mei 2019 ingediend te zijn. Voor de meeste cliënten/ondernemers verzoeken wij echter uitstel, zodat de aangifte pas uiterlijk 1 mei 2020 ingediend hoeft te zijn.

Wie vóór 1 april 2019 aangifte doet, krijgt vóór 1 juli 2019 bericht van de belastingdienst. Een bijkomend voordeel is in dat geval dat op (voorlopige) aanslagen inkomstenbelasting 2018 die vóór 1  juli 2019 opgelegd worden geen belastingrente in rekening wordt gebracht.

Als wij alle gegevens tijdig ontvangen, kunnen wij de aangifte spoedig opstellen en indienen.

Vooringevulde aangifte (VIA)

De belastingdienst verzamelt sinds enkele jaren diverse gegevens die alvast in de online aangifte kunnen worden ingelezen. Dat zijn met name allerlei gegevens die via jaaropgaven van werkgevers, uitkeringsinstanties, banken en verzekeraars beschikbaar zijn en de WOZ-waarde van woningen.

Dat inlezen van die vooringevulde aangifte (VIA) kan ook via ons aangifteprogramma. Daarom hebben wij de VIA collectief voor alle cliënten met aangiften inkomstenbelasting 2018 aangevraagd bij de belastingdienst. Na ontvangst van een machtigingsbrief met code kunnen wij diverse gegevens 2018 alvast inlezen in ons aangifteprogramma.

Uw actie

Binnenkort ontvangt u over de VIA 2018 een brief en formulier van de belastingdienst met een code. Graag ontvangen wij zo spoedig mogelijk dat formulier met die code van u (per e-mail of op een andere manier).

Wij kunnen dan tijdig de activeringscode invoeren die op het formulier vermeld staat. Daarna kunnen wij de vooraf ingevulde aangiftegegevens (VIA) ophalen en inlezen. Helaas is die code slechts gedurende een relatief korte periode bruikbaar. Daardoor is het niet mogelijk tot later dit jaar te wachten met doorsturen van het formulier met de code als u gewend bent pas later in het jaar de aangiftegegevens te verstrekken.

Zodra wij uw aangifte inkomstenbelasting 2018 gaan opstellen hebben wij verder nog de overige specifieke gegevens van u nodig die niet in de VIA zijn opgenomen.

Als u vragen hebt kunt u uiteraard terecht bij uw relatiebeheerder of fiscalist.

drs. Wim de Kok

18 februari 2019
Geplaatst in: Nieuws