Er zijn gebeurtenissen waarvan iedereen nog precies weet waar hij of zij op dat moment was. Dat kunnen gebeurtenissen zijn die het wereldnieuws hebben gehaald, het landelijke nieuws of het lokale nieuws. Maar het kunnen even goed gebeurtenissen van persoonlijke aard zijn waarvan je zelfs jaren later nog exact weet waar je was of wat je deed toen het bericht jou bereikte. 

Soms kan het ook onbewust zijn dat er iets gebeurt waarvan je achteraf toch precies weet waar je toen was. Neem bijvoorbeeld het Belastingplan 2024. Ik weet nog precies waar ik was en wat ik deed toen het in de Tweede Kamer werd aangenomen. Ik lag in bed en ik sliep! En dat zal voor velen niet anders zijn geweest op dat moment. 

Op de laatste vergaderdag voor het verkiezingsreces werd het belastingplan nog flink verbouwdEr werd met miljarden geschoven alsof het niets was. En rond 03.00 uur ’s nachts was het dan zover, het Belastingplan 2024 en een hoeveelheid aan wijzigingsvoorstellen werden aangenomen. 

Het heeft bijna iets stiekems, in het holst van de nacht schuiven met miljarden. De bevolking slaapt, nu kan het! En zo gebeurde het dat het toptarief van box 2 naar 33% ging in plaats van 31%. En ging het tarief van box 3 niet naar 34maar naar 36%. En daar bleef het niet bij. 

De grens voor het zogeheten excessieve lenen voor dga’s bij hun eigen BV daalt al na 1 jaar van € 700.000 naar € 500.000. Bij schulden boven deze grens moeten dga’s belasting betalen in box 2. Inderdaad, die box waarvan het belastingpercentage nog even snel met 2 procent omhoog ging. In ruil daarvoor wordt de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting toch niet afgeschaft. 

De geplande accijnsverhoging op benzine en diesel gaat ook niet door in januari. De huidige korting wordt met een jaar verlengd. En de voorgenomen accijnsstijging op alcoholhoudende dranken wordt flink getemperd. Maar daar tegenover komt er een extra verhoging van de accijns op tabak en wordt de kansspelbelasting met 1 procentpunt verhoogd. 

En zo is er die nacht nog veel meer geschoven want bijna alle partijen wilden nog even een stempel uit hun partijprogramma drukken op de financiën voor het komende jaar. Eigenlijk komt het eropneer dat de verkiezingsstrijd al was losgebarsten nog vóór het verkiesreces was begonnen. Met gevolg dat maar weinig mensen niet door deznachtelijke wijzigingen worden geraakt.  

En wij ondertussen? We sliepenHopelijk sliepen de leden van de Eerste Kamer ook, dan kunnen zij straks uitgerust en met een frisse blik naar de gewijzigde plannen kijken! 

Renger Kok Belastingadviseur bij Lansigt accountants en belastingadviseurs 
We houden de wet- en regelgeving voor u in de gaten, zodat ons advies en begeleiding altijd gebaseerd zijn op de meest actuele informatie. 

29 november 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs