U moet er als werkgever natuurlijk niet aan denken, maar het zou kunnen dat een werknemer overlijdt. Buiten tijd voor uw eigen rouwproces moeten er ook zakelijke dingen geregeld worden. Waar moet u aan denken? 

Overlijdensuitkering 

De nabestaanden van de werknemer hebben recht op een overlijdensuitkering. Onder nabestaanden wordt verstaan de partner met wie de werknemer (ongehuwd) samenleefde. Als er geen partner is komt de uitkering toe aan de minderjarige kinderen. De overlijdensuitkering is gelijk aan het loon over één maand waarbij ook vakantietoeslag moet worden betaald 

Let op: in een van toepassing zijnde cao, personeelsreglement of in een individuele arbeidsovereenkomst kan een bredere kring rechthebbenden of hogere uitkering zijn opgenomen. Check deze dus! 

Op een overlijdensuitkering hoeft geen loonbelasting ingehouden te worden. De vrijstelling geldt tot een maximum van driemaal het maandloon. De werkgever hoeft over de overlijdensuitkering geen premies werknemersverzekeringen te berekenen. 

Afwikkeling arbeidsovereenkomst 

De arbeidsovereenkomst van de werknemer eindigt van rechtswege op het moment dat de werknemer overlijdt. De werkgever moet bij het einde van de dienstverband openstaande vakantiedagen aan de werknemer uitbetalen in geld. Als de werkgever het tegoed niet zou uitbetalen, profiteert de werkgever van het overlijden van zijn werknemer.  Er kan in principe geen aanspraak gemaakt worden op de transitievergoeding.   

Neem contact op met Lansigt 

Als u te maken krijgt met een sterfgeval binnen uw bedrijf dan staan we u graag bij. We zorgen voor een juiste verwerking in ons loonpakket. Om u te ontzorgen kunnen we een checklist aanleveren waarin alle belangrijke punten in opgenomen zijn  

29 november 2023
Geplaatst in: Nieuws