Deze relatief eenvoudige vraag werd mij laatst gesteld. Hoe langer ik er over nadacht, zoveel minder eenvoudig werd het antwoord. Er leken steeds meer mensen in aanmerking te komen. Uiteindelijk was mijn conclusie dat ik meer dan één voorbeeld heb.

Toen ik op de wereld kwam begon het allemaal met de rol van mijn ouders, die altijd een voorbeeld zijn geweest. Na een aantal jaren werd dit uitgebreid met de leerkrachten op school. En zo werd mijn eerste basis gelegd.

Om niet mijn hele levensloop te beschrijven, even een kleine sprong in de tijd. In 1994 begon ik als relatiebeheerder bij Lansigt accountants en belastingadviseurs. Ik heb daar veel geleerd van onder andere de oud-vennoten. Dit heeft mij zo gevormd dat ik inmiddels 22 jaar partner mag zijn bij van deze mooie dienstverlener die dit jaar haar 75-jarig jubileum heeft bereikt.

En het kan natuurlijk geen toeval zijn dat de 75-jarige Lansigt een vestiging heeft in de stad die zich opmaakt voor de festiviteiten van haar 750 jarige bestaan. In de 750 jaar dat Gouda stadsrechten heeft is er veel gebeurd en zijn veel inwoners voorbeelden voor anderen geweest. Neem bijvoorbeeld Desiderius Erasmus die in ‘onze stad’ is opgegroeid.

In dezelfde eeuw als Erasmus werd ook Maarten Luther geboren. De man die stelling durfde te nemen en zijn diepste overtuiging publiek uitte. Al sinds ik in mijn kinderjaren daarvan hoorde vind ik hem een held. Maar mijn grootste voorbeeld is toch wel de Man van het meest vertaalde en gelezen boek: Jezus. 

Ik heb niet de illusie voorbeeldig te zijn. Maar toch hoop ik elke dag een voorbeeld te mogen zijn voor anderen.

En hoe is dat bij jou, wie is jouw grote voorbeeld? En wat voor voorbeeld ben jij voor anderen? Het lijkt me mooi om daar over door te praten! Spreek mij gerust eens aan over dit onderwerp.

20 december 2021
Geplaatst in: Blogs