We staan er gelukkig niet iedere dag bij stil, maar iedereen kan in een situatie komen dat hij niet meer duidelijk kan maken wat hij wil. Het is belangrijk dat u nadenkt over wat er dan namens u kan en mag worden geregeld. U kunt dit vastleggen in een levenstestament.

Met een levenstestament wijst u iemand aan die namens u beslissingen neemt als u dat niet meer kunt door bijvoorbeeld ziekte, ongeval of ouderdom. In het levenstestament beschrijft u uw eigen wensen en ideeën over beslissingen die namens u gemaakt moeten worden.

Een levenstestament treedt in werking in door u beschreven situatie en is geldend zolang als u in leven bent. Na uw overlijden geldt het erfrecht zoals volgt uit de wet of uw gewone testament.

Wat kan een levenstestament betekenen voor mijn privé-situatie?

In het levenstestament wijst u een of meerdere personen aan die namens u beslissingen mogen nemen. Deze volmacht kan direct ingaan of u kiest ervoor de volmacht in te laten gaan nadat een onafhankelijke arts heeft vastgesteld dat u zelf niet meer in staat bent om te handelen.

Het geven van een volmacht kan ongemakkelijk voelen; U kunt daarom kiezen een toezichthouder aan te wijzen. Die toezichthouder controleert of uw gevolmachtigde zijn taken goed uitvoert.

Het levenstestament kan bijvoorbeeld nuttig zijn als:

u gehuwd bent en in een gezamenlijke woning woont. Door uw ziekte is het verstandig te verhuizen, maar u bent niet meer in staat uw wettelijke vereiste instemming te geven. Zonder levenstestament moet uw partner een (lange en dure) gang langs de rechter maken voor de instemming. Met een levenstestament kan uw partner als, of samen met uw, gevolmachtigde deze beslissing nemen; u tijdens uw leven begonnen bent uw vermogen aan uw kinderen te schenken om daarmee erfbelasting te besparen of uw bijdrage aan de zorginstelling waarin u bent opgenomen te verlagen. Het is wenselijk dat die schenkingen jaarlijks plaatsvinden. In uw levenstestament kunt u de kaders voor deze schenkingen beschrijven.

Ook uw medische wensen kunt u laten opnemen in uw levenstestament. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan wie u moet verzorgen bij ziekte en in hoeverre u behandeld wilt worden.

Wat kan een levenstestament betekenen voor mijn zakelijke situatie?

Als ondernemer kunt u in uw levenstestament bijvoorbeeld opnemen:

wie uw onderneming moet voortzetten; wie het bestuur over de onderneming tijdelijk kan waarnemen; aan wie de onderneming – als dat nodig blijkt te zijn – bij voorkeur wordt verkocht.

Als u deze zaken niet heeft vastgelegd, is voor de uitvoering doorgaans eerst goedkeuring van de rechter nodig. Op de aanwijzing van de gevolmachtigde heeft u dan geen invloed. Daarnaast kan het proces veel kostbare tijd in beslag nemen waardoor de continuïteit en mogelijk het opgebouwde vermogen in de onderneming onnodig in gevaar komen.  

Hoe regel ik een levenstestament

Een levenstestament wordt –bij voorkeur-  door de notaris vastgelegd in een notariële akte. De belastingadviseurs van Lansigt begeleiden u hier graag bij. Vanuit fiscaal oogpunt bekijken we wat voor u het meest optimaal is.

Een notaris stelt onder andere vast of u wilsbekwaam bent. Een levenstestament moet worden opgesteld op het moment dat het nog goed met u gaat. Als u wilsonbekwaam bent geworden is het niet meer mogelijk om de notariële akte te laten passeren.

De notaris kan het levenstestament inschrijven in het Centraal Levenstestamentenregister. Indien nodig kan iedere notaris het levenstestament inzien en/of raadplegen.

Voor vragen over het levenstestament kunt u contact opnemen met één van onze belastingadviseurs.

drs. Michelle Vergeer REP

27 juni 2018
Geplaatst in: Blogs