Heeft u een medewerker die ziek is en vraagt u zich af hoe het zit met vakantiedagen? Hieronder zetten we de belangrijkste zaken voor u op een rij – kort, duidelijk en praktisch.

  1. Bouwt een zieke medewerker vakantiedagen op?

    Ja. Een medewerker die ziek is, bouwt gewoon wettelijke vakantiedagen op zolang hij recht heeft op loondoorbetaling. Heeft hij geen recht meer op loon? Dan stopt ook de opbouw van vakantiedagen.
  2. Moet u een zieke medewerker stimuleren vakantie op te nemen?

    Ja, dat is zelfs uw wettelijke plicht. Vakantie helpt bij herstel en draagt bij aan de re-integratie. Bespreek dit dus actief met de medewerker tijdens het verzuimproces.

    Let op: kan de medewerker zijn wettelijke vakantiedagen door ziekte niet opnemen? Dan vervallen ze niet na 6 maanden, maar pas na 5 jaar.
  3. Kunt u een zieke medewerker verplichten bovenwettelijke vakantiedagen op te nemen?
     
    Ja, dit kan geregeld zijn in de cao. Is dat niet het geval? Dan kunt u hierover afspraken maken in de arbeidsovereenkomst of het personeelshandboek.
  4. Ziek tijdens vakantie? Dan telt het niet als vakantie

    Wordt uw medewerker ziek tijdens zijn vakantie en meldt hij zich volgens de afspraken ziek? Dan telt die dag niet als vakantiedag. Is hij in het buitenland, dan mag u om een medische verklaring vragen. Zonder die verklaring én bij twijfel over de ziekmelding mag u de dag als vakantiedag aanmerken – tenzij de medewerker alsnog kan aantonen dat hij echt ziek was.

    Let op: voor bovenwettelijke vakantiedagen kunt u in de arbeidsovereenkomst andere afspraken maken. Dit kan alleen als de medewerker daar vooraf expliciet mee heeft ingestemd.
  5. Mag u een vakantieaanvraag van een zieke medewerker weigeren?

    Ja, dat mag – maar alleen als de vakantie het herstel belemmert. Overleg dit altijd met de bedrijfsarts. Als die negatief adviseert, mag u de vakantie weigeren en verwachten dat de medewerker thuisblijft.
  6.  Hoe lang blijven vakantiedagen geldig bij ziekte?

    Wettelijke vakantiedagen vervallen normaal gesproken na 6 maanden. Maar als een medewerker door ziekte niet in staat is om vakantie op te nemen, blijft het recht op deze dagen tot 5 jaar bestaan.
  7. Hoe zit het met verlofopbouw bij langdurige arbeidsongeschiktheid (na 2 jaar)?
     
    Na 104 weken ziekte stopt de loondoorbetaling en dus ook de opbouw van wettelijke vakantiedagen. U hoeft dan geen vakantiedagen meer toe te kennen, tenzij anders is afgesproken.
  8. Hoeveel uren vakantie neemt een deels zieke medewerker op?
     
    Een medewerker die bijvoorbeeld 6 van de 8 uur ziekgemeld is, neemt toch 8 uur vakantie op als hij een vrije dag wil. Dit geldt ook voor medewerkers die volledig ziekgemeld zijn.
     
    Tip: leg afspraken over vakantie tijdens ziekte duidelijk vast in het verzuimprotocol of de arbeidsovereenkomst. Zo voorkomt u misverstanden én discussies achteraf.
Twijfelt u of wilt u overleggen? Meld het aan uw contactpersoon van team LAHRS.

20 mei 2025
Geplaatst in: Blogs