Kinderen vinden het fascinerend dat grote mensen geld ‘uit de muur’ kunnen halen. Je stopt ergens een kaartje in en niet lang daarna zit je portemonnee weer vol. Er zit een soort schatkist in de muur.

Voor veel ondernemers geldt de zakelijke bankrekening als zo’n schatkist. Wie gemaakte winst niet gebruikt om te investeren, houdt geld over op die rekening. De verleiding is groot om dat geld naar je privérekening over te boeken. Zeker als je daar wel een bestemming hebt waar je (tijdelijk) even wat geld bij nodig hebt.

Natuurlijk betekent het opnemen van dat geld dat je een schuld hebt aan je bedrijf en je er rente over moet betalen. Ook moet je het bedrag op een bepaald moment weer aflossen. Maar ach, dat komt wel. Je kunt er later altijd nog belasting over betalen en dan hoeft het helemaal niet meer terug. Pinnen uit jouw zakelijke schatkist lijkt onbezorgd.

De minister van Financiën vindt dat veel ondernemers zo wel héél makkelijk geld uit hun bedrijf halen. Om daar een stokje voor te steken is een nieuwe wet in de maak. De Wet excessief lenen bij eigen vennootschap wil voor bedragen boven de 500.000 euro extra belasting heffen. Vanwege de haken en ogen aan de concept-wettekst is Lansigt een van de partijen die aanpassingen op die wet voorgesteld heeft.

Hoe de wettekst straks luidt, is nog niet duidelijk. Je hoeft natuurlijk niet op de wet te wachten om na te denken over je eigen financiële positie. Geld uitgeven dat eigenlijk voor later bedoeld is, is gewoon niet zo verstandig. Dat geld moet gaan renderen, zodat het waarde behoudt of - beter nog - straks meer waard is dan nu. De zakelijke rekening is nu eenmaal geen schatkist voor privégebruik.

22 mei 2019
Geplaatst in: Nieuws, Blogs, Magazine Sigt