Staat u ook stil bij de (persoonlijke) omstandigheden van uw medewerkers?  

Rondom de feestdagen is het bij veel organisaties tijd voor functionerings- of beoordelingsgesprekken. Staat u hierbij ook stil bij de (persoonlijke) omstandigheden van uw medewerkers? Kijkt u, wanneer u in gesprek bent met medewerkers, verder dan het werk en de resultaten? 
 
Het jaarthema van Lansigt is “Ik zie jou én het grote plaatje”. Dit houdt in dat we omzien naar elkaar en denken in een groter geheel. Wij realiseren ons dat het grotere geheel voor ieder een andere betekenis kan hebben. En precies dát maakt dat ook u aandacht wilt hebben voor het grotere geheel van uw medewerker. Welke (externe) factoren beïnvloeden het werk en het leven van uw medewerker? 
 
Een aanstaande bruiloft bijvoorbeeld, is een mooi vooruitzicht. Uw medewerker kan hier reikhalzend naar uitkijken en veel energie van krijgen. Tegelijkertijd komt er vaak veel regelwerk en soms ook spanning bij kijken. Als dat past bij de werkomstandigheden van uw medewerker, is er geen probleem. Maar als er zowel privé als op het werk veel van uw medewerker gevraagd wordt, kan een mooi vooruitzicht toch tot druk leiden. Meedenken over een in te plannen vrije dag om wat zaken te regelen, kan dan een groot verschil maken. En alleen al de interesse in de voortgang van de voorbereidingen kan positieve impact hebben op uw medewerker, die daarna energiek zijn/haar collega’s weer inspireert!  
 
Aan de andere kant kunnen zorgen in de privésfeer veel impact hebben. Bijvoorbeeld financiële zorgen, een kind wat moeilijk meekomt op school, of de (mantel)zorg voor ouders. Dat zijn zorgen die een medewerker elke dag met zich meedraagt maar niet altijd makkelijk ter sprake brengt. Letten op signalen en daar opvolging aan geven is van groot belang. Wellicht kunt u meedenken over de (financiële) planning van een medewerker. Zonder dat u de problemen hoeft op te lossen vóór de medewerker. Tijdelijk minder belastend werk, een ander rooster of andere hulp kunnen in sommige gevallen een medewerker (en u) veel voordeel bieden.  
 
Geeft u ruimte aan uw medewerkers om op het werk het persoonlijke grotere geheel in het oog te houden? Bijvoorbeeld een medewerker die graag wat extra doet voor het milieu een project laten starten rondom het scheiden van afval. Of binnen uw organisatie sport en bewegen stimuleren door het organiseren van lunchwandelingen of een voetbaltoernooi. En vergeet het bevorderen van de sociale cohesie door bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel niet. 
 
Door in te spelen op de omstandigheden en behoeften van uw medewerkers bouwt u aan een tevreden, (mentaal) fit en loyaal werknemersbestand. Daarnaast geeft het iedereen een fijn gevoel om iets goeds voor een ander te doen. Dat wens ik u ook toe. Fijne feestdagen! 

29 november 2023
Geplaatst in: Nieuws, Blogs