Stress, werkdruk en verzuim zijn zeer actuele onderwerpen voor u als werkgever en voor uw medewerkers. We hebben te maken met meerdere factoren waardoor medewerkers stress (op het werk) ervaren. Voorbeelden zijn: de gevolgen van de coronapandemie (zoals een nieuwe Werk-privébalans), het grote landelijke personeelstekort, de gestegen vraag door economische groei maar ook veel onzekerheid door bijvoorbeeld de energieprijzen.  

U herkent de factoren vast binnen uw organisatie. Veel van deze zaken kunt u als individuele werkgever niet snel oplossen. U kunt uw medewerkers wel handvatten bieden om sterker te staan. Dit leidt tot minder stress, minder werkdruk en daardoor ook tot minder verzuim. 

Stress en gevolgen 

Stress is van grote invloed op het functioneren van de hersenen. Door (voortdurende) werkstress vermindert de productiviteit, de motivatie en de weerbaarheid van de medewerker, waardoor ziekteverzuim en langdurige arbeidsongeschiktheid op de loer liggen.  

Verzuim kunt u niet altijd voorkomen. Bijvoorbeeld als de oorzaak voornamelijk in de privésfeer van de medewerker ligt. Het risico op verzuim kunt u wel verlagen.En dat wilt u, want u wilt goed voor uw medewerkers zorgen. Daarnaast kan een langdurig zieke medewerker flink in de papieren lopen.  

Onze tips: 

We geven u vier tips om stress, werkdruk en daarmee verzuim te voorkomen. 

  1. Zoek verbinding met uw medewerkers
    Spreek uw medewerkers regelmatig. Weet wat er speelt en waar medewerkers mee om hebben te gaan. Zowel zakelijk als persoonlijk. Hoort u iets opvallends? Vraag door en kijk waar u de medewerker kunt helpen.  
  2. Analyseer uitdagingen en kansen voor uw organisatie 
    Welke uitdagingen kent uw organisatie? Is er risico op stress, werkdruk en verzuim? Of ziet u juist kansen om positief beleid toe te passen? Houd in uw plannen rekening met de belastbaarheid van uw medewerkers en probeer deze te versterken. Zorg voor een veilige werkomgeving en goed verzuimbeleid, voor als er helaas toch eens verzuim voorkomt. 
  3. Herken signalen en maak ze bespreekbaar  
    Stress en werkdruk kunnen leiden tot herkenbare signalen, nog voor verzuim intreedt. Denk hierbij aan (regelmatige) rugpijn, hoofdpijn, overmatig piekeren, huilbuien of zichtbare gevolgen van drank- en/of drugsgebruik. Als u deze signalen herkent, bespreek ze dan met uw medewerker.
  4. Stimuleer gezond gedrag 
    Uit onderzoek blijkt dat wandelen een van de meest werkzame manieren is om stress te laten zakken. Het is belangrijk voor de fysieke en mentale gezondheid. U kunt bijvoorbeeld stimuleren dat medewerkers in de middagpauze met elkaar een rondje lopen.  

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen?  

Neem contact op met Matthijs om risico’s en mogelijke maatregelen in uw bedrijf te bespreken. Neem contact op met Esther als het gaat om de salarisstroken van uw zieke werknemer. Of wanneer het gaat om een langdurig zieke werknemer die niet meer bij u kan werken en ontslagen gaat worden. Ook als u een werknemer aanneemt die ziek is geweest bij een andere werkgever en nu een uitkering heeft, bent u bij Esther aan het juiste adres.  

29 november 2022
Geplaatst in: Nieuws, Lansigt